18.1 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

VIDEO: Percheziții la hackerii județului Sibiu

Știri din Județ

Polițiștii din cadrul B.C.C.O. Alba Iulia – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.- B.T. Sibiu, desfășoară o acțiune pentru combaterea fraudelor informatice, în județele Sibiu, Vâlcea, Gorj, Dolj și în municipiul București.

Sunt în derulare 18 percheziții domiciliare și sunt puse în executare 6 mandate de aducere. Acțiunea vizează completarea probatoriului într-o cauză penală în care este cercetată o grupare de criminalitate organizată, specializată în infracțiuni de fraudă informatică și spălarea banilor, cu ramificații transfrontaliere.

Din cercetările efectuate în cauză, până în prezent, a rezultat faptul că membrii grupării ar fi modificat conturi legitime de pe portaluri de comerț online, prin alterarea unor date personale ale titularilor, vizând în principal conturile bancare asociate. Persoanele vătămate ar fi expediat sumele de bani aferente bunurilor promise/oferite spre vânzare, în conturi bancare controlate de către membrii grupării infracționale

Până în prezent, s-a conturat un prejudiciu de aproximativ 1.000.000 de euro.

WhatsApp Image    at
WhatsApp Image    at
WhatsApp Image    at
WhatsApp Image    at
WhatsApp Image    at

De asemenea, despre membrii grupării s-a stabilit că ar fi postat anunțuri fictive pe site-uri internaționale specializate în vânzarea de autoturisme sau închirieri imobile, iar ulterior ar fi deschis sau intermediat deschiderea de conturi bancare necesare pentru transferul banilor proveniți din infracțiuni atât în România, cât și în Marea Britanie și Italia, folosindu-se de documente de identitate falsificate.

Pe parcursul cercetărilor, au fost identificate peste 2.000 de victime, în special din Germania, dar și din Finlanda, Olanda, Marea Britanie, Spania, Cehia, Norvegia, Polonia și Italia.

Sumele de bani obținute din săvârșirea acestui gen de infracțiuni ar fi fost disimulate de către membrii grupării, fiind în final folosite la achiziționarea unor imobile și autoturisme de lux.

Acțiunea beneficiază de sprijinul echipelor de acțiuni speciale din cadrul inspectoratelor de poliție județene Sibiu, Alba, Vâlcea, Gorj, Dolj, Mehedinți și al jandarmilor.

În cauză, s-a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale.

În vederea soluționării cauzei penale, se cooperează cu autorități ale altor state, prin Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, fiind emise ordine europene de anchetă pentru Italia, Germania, Marea Britanie, Scoția și Olanda.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri