7.9 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

GRABĂ: Primăria Sibiu anunţă că vineri votează noul Regulament de Salubrizare

Știri din Județ

Timp de o lună, din 17 decembrie, Primăria Sibiu a consultat publicul privind noul Regulament de Salubrizare şi taxele aferente. Sute de sibieni au protestat online, în stradă şi prin emailuri privind inechitatea noilor taxe de salubrizare. Miercuri seara (3 februarie), Primăria a anunţat că a finalizat modificările la noul Regulament şi a convocat de urgenţă Consiliul Local vineri, 5 februarie, în şedinţă extra-ordinară pentru a-l vota.

Primăria Sibiu a decis să păstreze abonamentele, dar le-a diversificat după numărul de persoane, deşi a fost invocat anterior că acest lucru nu este permis de normele europene şi naţionale în domeniu. Dar a mărit şi mai mult valoarea abonamentelor, faţă de cele anunţate în decembrie.

Astfel, dacă se votează în Consiliul Local Sibiu, sibienii vor plăti în anul 2021 abonamentul PRACTIC în valoare de 42 de lei pe lună pe locuinţă (504 lei pe an). Cei care locuiesc singuri vor primi o reducere de 62% şi vor plăti 16 lei pe lună, iar locuinţele cu două persoane vor fi taxate cu 32 de lei pe lună, beneficind de o reducere de 24%. Primăria promite că numărul de goliri a recipientelor va fi acelaşi, deşi motivează reducerea prin scăderea volumului de gunoi calculat pentru aceste locuinţe. La ora actuală se plăteşte taxa de salubritate 11 lei pe lună pe o persoană.

Din acest nou model de taxare nu câştigă nimeni. Nici cei singuri, care plătesc cu 5 lei pe lună în plus faţă de taxa actuală, nici locuinţele cu 2 sau 3 persoane, care plătesc mai mult lunar. O mică scădere este la locuinţele cu 4 persoane, de 2 lei pe lună şi mai mare la locuinţele cu 5, 6 sau mai multe persoane.

Consumatorii non-casnici vor suporta şi o indexare a taxei cu rata inflaţiei de 3,8%.

Noul Regulament precizează clar că imobilele declarate nelocuite NU vor mai plăti taxa de salubritate. În schimb cresc foarte mult amenzile pentru declaraţii false. Iar de la anul cresc foarte mult şi taxele penalizatoare pentru mai multe ridicări decât cele contractate.

Problema containerelor din zonele de blocuri, unde oricine poate arunca gunoi, rămâne nerezolvată. Administratorii de blocuri devin agenţii de urmărire a Primăriei şi vor face raportări semestriale privind numărul real de persoane din fiecare apartament.

Citiţi întregul proiect de hotărâre propus spre votare consilierilor locali sibieni vineri la ora 13.

page
page
page
page
page
page
page
page
page
page
page
page
page
page
page
page
page
page
page
page
page
page
page
page
page
page
page
page
page
page
page
page
page
page
page
page
page
page
page
page
page
page
page
page
page
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri