spot_img
9.2 C
Sibiu
miercuri, 24 aprilie, 2024
spot_img

Nicu Ștefănuță (USR PLUS): „Europa va fi de acum încolo mai pregătită în caz de dezastre naturale sau provocate de om” (CP)

Știri din Județ

Publicitate

· Răspuns european colectiv, direct și mai rapid, în caz de dezastre

· De cinci ori mai mulți bani pentru asistență de urgență decât în cadrul financiar anterior

· Înființarea unei rezerve europene de echipamente

Europarlamentarul USR PLUS (Renew Europe) Nicu Ștefănuță anunță încheierea negocierilor dintre Parlamentul European și Consiliu pe marginea reformei Mecanismului European de Protecție Civilă, instrument prin care s-a oferit ajutor european statelor membre în timpul pandemiei COVID-19.



Nicu Ștefănuță a fost raportor din partea grupului Renew Europe pe acest subiect, propunând o serie de amendamente importante pentru o finanțare mai consistentă și pentru un răspuns mai eficient în dezastre.



„Suntem pe cale de a realiza o importantă reformă a unuia dintre cele mai utile instrumente ale Uniunii Europene, cu ajutorul căruia se salvează vieți pe întregul continent.



În plus, bugetul este consistent: 1.263 miliarde de euro vor fi alocate Mecanismului de Protecție Civilă în cadrul financiar 2021-2027. Acestora li se adaugă 2.056 miliarde de euro din Planul de redresare „Next Generation EU” – de cinci ori mai mulți bani pentru asistență de urgență decât în cadrul financiar anterior. Mi-am dorit să ne asigurăm că vor fi suficiente resurse alocate celor trei piloni ai mecanismului: prevenție, pregătire și răspuns la dezastre.



Cu temperaturi record an după an, nu este exclus ca unei pandemii să-i urmeze un accident climatic major, cum ar fi un incendiu vast de pădure. Vă puteți închipui cum ar fi avem mai multe crize în același timp? Pentru acest scenariu trebuie să fim pregătiți.



Mecanismul European de Protecție Civilă a fost o temă de interes pentru mine încă de la începutul mandatului de europarlamentar. Am pledat de la bun început pentru crearea de rezerve europene de echipamente de intervenție, de medicamente și echipament medicale de protecție, pentru că în situații catastrofale, răspunsul rapid este esențial. Între timp, a venit pandemia și ne-a învățat o lecție foarte dură despre importanța cooperării, solidarității și pregătirii timpurii”.



Acordul negociat urmează să fie supus votului atât în Parlamentul European, cât și în Consiliu.



Context



Mecanismul European de Protecție Civilă a fost înființat în 2013, ca un sistem de ajutorare voluntară a statelor membre să facă față dezastrelor naturale tot mai frecvente. Din 2019, când a fost creat rescEU, Uniunea Europeană poate face achiziții comune de echipamente pentru a asista țările lovite de dezastre, atunci când capacitățile naționale sunt depășite.



În timpul crizei COVID-19, Mecanismul European de Protecție Civilă a facilitat repatrierea a peste 90000 de cetățeni europeni din întreaga lume. Prin rescEU, au fost cumpărate și distribuite peste 1.3 milioane de măști de protecție, precum și ventilatoare, echipament personal de protecție, medicamente, pentru a ajuta sistemele medicale naționale. O nouă rezervă strategică rescEU, găzduită în prezent de nouă țări UE, între care și România, permite Uniunii Europene să reacționeze mai rapid în crize.





Nicolae Ștefănuță este vicepreședinte al Uniunii Salvați România și a fost ales europarlamentar pe lista Alianței USR PLUS pe 26 mai 2019.



Este vicepreședinte al Delegației pentru relațiile cu Statele Unite și membru al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară, al Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European și supleant în Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?

Greseli de evitat in alegerea unei rochii de ocazie

EDITORIAL: Elevii sibieni olimpici și viitorul lor