Numărul pacienţilor oncologici a scăzut în 2020, faţă de anul precedent, în judeţul Sibiu, însă a crescut suma decontată de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) pentru tratamentul acestora, după ce au fost introduse molecule mai scumpe în terapie, a anunţat medicul şef al CJAS Sibiu., Mihaela Galiş, miercuri, într-o conferinţă de presă, scrie Agerpres.
„Numărul de pacienţi a scăzut, de la 2.580 la 2.505, 2019, comparativ cu 2020, însă cu o creştere medii pe pacient tratat, ca urmare a introducerii în program al unor molecule noi în tratament, care sunt cu costuri şi mai ridicate. Şi pe radioterapie a fost un trend descendent”, a spus Mihaela Galiş.

Prezent la conferinţa de presă, directorul general al CJAS Sibiu, Vasile Spinean, a explicat că mulţi dintre sibienii bolnavi de cancer care sunt depistaţi cu această afecţiune în alte centre din ţară, aleg să facă chimioterapia şi radioterapia la Sibiu.
„Chiar dacă depistarea s-a făcut în altă parte, ulterior tratamentul efectiv se face la nivelul judeţului”, a arătat Vasile Spinean.
CJAS Sibiu a cheltuit 39.394.210 lei în 2020, pentru materialele şi prestările de servicii din Programul naţional de oncologie, faţă de 35.125.570 lei, în 2019.