spot_img
12.3 C
Sibiu
marți, 23 aprilie, 2024
spot_img

Cele mai frecvente întrebări adresate de populație caselor de asigurări de sănătate județene

Știri din Județ

Publicitate

In spiritul deschiderii şi transparenţei pe care o are instituţia faţă de asiguraţi, ale căror interese le reprezintă, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a iniţiat centralizarea datelor referitoare la petiţii si solicitări de informaţii înregistrate la nivel național, fiind astfel identificate o serie de întrebări frecvente adresate de populație caselor de asigurări de sănătate județene.

Cele mai frecvente întrebări, al căror raspuns se regăsește atât pe site-ul CNAS, în secțiunea http://www.cnas.ro/page/intrebari-frecvente.html, cât și pe site-ul Casei de Asigurări de Sănătate Sibiu, în secțiunea http://www.casan.ro/cassb/page/intrebari-frecvente-adresate-cjas.html, au fost următoarele:

1. Cum verific dacă figurez ca persoană asigurată în sistemul de asigurări sociale de sănătate?

2. Cum pot deveni persoană asigurată în sistemul de asigurări sociale de sănătate dacă nu sunt angajat sau nu realizez venituri asupra cărora se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate?

3. Cine poate beneficia de calitatea de coasigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate?

4. Cum pot dobândi calitatea de coasigurat părinții/soțul/soția unei persoane asigurate?

5. Sunt asigurat, dar nu am card național de sănătate emis. Pot beneficia de servicii medicale în sistemul de asigurări de sănătate?

6. Cardul național de sănătate este emis, dar nu l-am primit. Ce trebuie să fac?

7. Am pierdut cardul de sănătate/mi-a fost furat/mi-am schimbat numele. Cum pot obține un nou card?

8. Care este valabilitatea cardului național de asigurări de sănătate?

9. Cum pot obține cardul european de asigurări de sănătate (CEASS/EHIC)?

10. Care sunt serviciile medicale de care pot beneficia în baza cardului european de asigurări de sănătate, dacă sunt asigurat în sistemul de asigurări de sănătate din România?

11. Am depăşit vârsta de 18 ani, dar sunt, în continuare, elev/student. Cum pot să-mi menţin calitatea de asigurat de sănătate?

12. Care este stagiul minim de cotizare necesar pentru a putea beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate?

13. Ce trebuie să fac dacă nu sunt angajat și vreau să mă asigur pentru concedii şi indemnizații de asigurări sociale de sănătate?

Raspunsurile la aceste întrebări asigură creşterea gradului de accesibilitate a populaţiei la informații asupra sistemului de asigurari de sanatate, permițând aplicarea unitară a prevederilor legislative.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr va juca miercuri cu FK Csikszereda