14.1 C
Sibiu
vineri, 04 aprilie, 2025

ANALIZĂ: Bomba cu ceas de la Spitalul CFR Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Spitalul CFR Sibiu este de un an de zile spital COVID-19. Un spital unde pacienţi infectaţi cu noul coronavirus sunt trataţi. Inclusiv cu oxigen. Doar că clădirea veche a spitalului are un sistem de încălzire cu sobe şi convectoare pe gaz, cu flacără deschisă. Ordinul 434 din 26 martie 2001, semnat de Ministerul Sănătăţii precizează la articolul 5 că „În spitalele şi unităţile de dializă care folosesc orice modalitate de administrare a oxigenului este interzisă utilizarea
oricărui produs ori dispozitiv nemedical sau neautorizat care funcţionează cu flacără deschisă ori închisă sau cu
orice modalitate de încălzire”. Altfel spus: oxigen plus flacără deschisă nu este voie în spitale.

Fotografiile de mai jos ne arată însă că la Spitalul CFR Sibiu pacienţii COVID sunt încălziţi cu sobe şi convectoare pe gaz, ale spitalului, cu flacără deschisă. Riscul izbucnirii uni incendiu ca la Spitalul Matei Balş din capitală fiind unul real. Curios este cum au obţinut aprobarea ISU Sibiu pentru aceste instalaţii, unele fiind evident conectate improvizat.

Publicitate

Directori după directori

Directorul actual interimar al Spitalului CFR Sibiu, Horaţiu Cojocaru, a fost numit în funcţie în august 2020. După ce a demisionat din funcţia de director financiar al Spitalului Judeţean Sibiu în ianuarie anul trecut. El vâna de atunci funcţia de preşedinte al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Sibiu, deţinută de Vasile Spinean. În mai 2020, Spinean a fost demis înainte de terminarea contractului de management, dar a reuşit să câştige postul în instanţă şi de la 1 septembrie a revenit în funcţie. Acum, surse politice, ne-au declarat că Horaţiu Cojocaru doreşte ca la expirarea mandatului legal al lui Spinean la Casa de Asigurări, să preia el funcţia acestuia.

Iar Spitalul CFR va rămâne din nou fără director. Liliana Coldea a plecat de la conducerea spitalului CFR în mai 2020 când a preluat şefia Spitalului Judeţean Sibiu în urma unui concurs. După un interimat asigurat de un alt doctor, în august 2020, Horaţiu Cojocaru a fost numit director, fără concurs al Spitalului CFR Sibiu. Acesta a mediatizat în luna noiembrie 2020 semnarea cu mare fast a Contractului de finanțare pentru Proiectul ”Consolidarea Capacității de gestionare a Crizei Sanitare COVID-19 la Spitalul Căi Ferate Sibiu”, prin care se avea în vedere achiziționarea de aparatură medicală necesară luptei împotriva noului coronavirus. Dar investiţiile în sistemul de încălzire au întârziat. Problema este că instalaţiile de oxigen şi aparatura specifică pentru tratarea COVID, nu fac casă bună cu instalaţiile cu flacără deschisă folosite la încălzirea spitalului.

Cel mai rău scenariu

O teorie de la americani folosită în planurile de atenuarea a riscurilor spune că trebuie să iei în calcul cel mai rău scenariu. În cazul Spitalului CFR Sibiu, izbucnirea unui incendiu este un scenariu plauzibil. Riscurile la care sunt expuşi pacienţii şi cadrele medicale fiind uriaşe. Mai mult, zilele acestea, o directivă internă apărută la Spitalul Judeţean Sibiu prevede că pacienţii arşi să nu mai fie trataţi în spital. Am cerut o poziţie oficială Spitalului Judeţean Sibiu pe această temă, dar nu am primit încă un răspuns. Totuşi informaţia a fost confirmată pe mai multe surse interne. Care sunt cauzele acestei directive nu sunt clare şi vom trata subiectul când vom primi mai multe informaţii. Dar în cazul „celui mai rău scenariu” la Spitalul CFR Sibiu victimele nu vor putea fi trate în Sibiu, ci doar la Bucureşti.

Aşteptăm cum interes şi punctul de vedere al conducerii Spitalului CF Sibiu, dar şi al altor factori de decizie despre acest subiect.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

EDITORIAL: Poliția Sibiu are dublă măsură