spot_img
14.3 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

TURNU ROŞU: Zona crepusculară gestionată de Primărie

Știri din Județ

Publicitate

Vechea albie a râului Olt din Turnu Roşu poate deveni subiect de film în serialul Zona Crepusculară. Aici de petrec lucruri „paranormale” demne de Cartea Recordurilor. Dacă nu ar fi alte motive în spate…

Zilele trecute, SIBIU INDEPENDENT a publicat punctul de vedere al consilierilor locali USR, opoziţia din Turnu Roşu, care anunţau că se fac excavări ilegale în albia veche a rîului Olt din localitate. Au prezentat filmări şi au făcut reclamaţii la Garda de Mediu şi Primăria din localitate. Garda de Mediu s-a spălat pe mâini şi a pasat petiţia la Apele Române Sibiu. Iar Primăria Turnu Roşu nu a răspuns încă.

Consilierii USR au spus că excavările se fac în Sit Natura 2000, fără autorizaţii: “Un sit Natura 2000 este un sit de importanță comunitară, prin urmare este o arie protejată ce face parte din rețeaua ecologică europeană Natura 2000, cu rol principal de protecție și conservare a speciilor și habitatelor de pe teritoriul Uniunii Europene”

Elena Mangu, fost candidat PNL la Primărie, ajunsă acum viceprimar ne-a atras atenţia că în ianuarie 2021 consilierii locali au votat un proiect de amenajare zonă de agrement în zona Albia Veche a râului Olt din localitate. Am consultat Hotărârea Consilierilor Locali nr 9 din ianuarie 2021 şi aceasta scrie doar: „Se aprobă începerea demersurilor în vederea realizării obiectivului de investiţii Creare zonă de agrement Zona Albia Veche a Oltului în comuna Turnu Roşu”. Şi la următoarele puncte se precizează doar că se vor căuta surse de finanţare, se vor face demersuri pentru documentaţia tehnico-economică. Consilierii locali au votat în ianuarie o idee. Idee promovată în Consiliul Local de Elena Mangu, viceprimar PNL, sprijintă de primarul PMP, Stelian Istrate.

HCL nr 9 din ianuarie 2021 Consiliul Local Turnu Roşu

De la idee la excavări…. fără acte

Ideea aprobată de consilierii locali în ianuarie trebuia să treacă apoi prin diferite faze legale: proiectare, aprobări, avizări, PUZ, altă hotărâre de consiliu local. Ei bine, nu! În 26 martie 2021, direcţia arhitect şef din Consiliul Judeţean Sibiu dă un aviz pentru proiect, dar precizează că proiectul de poate face: „numai după întocmire, avizare şi aprobare Plan Urbanistic Zonal”. Consilierii locali din Turnu Roşu nu au mai primit nici un proiect de PUZ pentru votat. De altfel, din 26 martie până în 6 aprilie când au început lucrările era imposibil fizic să fie făcut un PUZ, avizat de toate forurile şi votat de consilieri. De obicei acest proces durează între 6 luni şi 2 ani. Dar la Turnu Roşu, Primăria nu a mai aşteptat toate etapele legale şi a dat liber la excavări.

extras de la Consiliul Judeţean Sibiu, direcţia Arhitect Şef

Peştii, firma omniprezentă şi Primăria

Elena Mangu ne-a spus că „firma care va excava va suporta cheltuielile proiectului propus în derulare”. Vorbim de proiectul cu zona de agrement, care nu are PUZ. Am întrebat ce firmă face lucrările şi este aşa de generoasă de acoperă toate cheltuielile. Consiliera locală USR, Anghel Andreea ne-a spus că este MALIDCOM, aceeaşi firmă care exploatează de ani buni sortul şi nisipul din zonă. Surse din Turnu Roşu ne-au confirmat că primarul Istrate Stelian are o relaţie foarte bună de ani de zile cu această firmă, mai ales că fiica dânsului lucrează pentru firma respectivă.

Totuşi, Anghel Andreea a precizat că dincolo de lipsa documentelor PUZ şi avizelor, înainte de începerea lucrărilor, zona respectivă este şi sub protecţie legii, fiind declarată zonă de refacere biologică. Prin Ordinul 43 din 2020 al Ministerul Agriculturii, la articolul 4 punctul k se spune că şi zona respectivă este una de refacere biologică pe tot parcursul anului: „albia veche a râului Olt, din dreptul localităţii Turnu Roşu, având coordonatele: lat. 45.646288, long. 24.292240 – lat. 45.652728, long. 24.300248, tot timpul anului;”

iar la articolul 5 din acelaşi ordin se precizează clar că sunt interzise în astfel de zone protejate biologic: „lucrări în zona malurilor, taluzelor şi albiei minore, care împiedică migrarea, reproducerea sau pun în pericol existenţa resurselor acvatice vii, cum ar fi îngustarea/bararea cursului apei, tăierea şi recoltarea plantelor, arborilor şi arbuştilor, extragerea de nămol, nisip şi pietriş.” Imaginile video de la faţa locului arată însă tocmai încălcarea acestui ordin.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului

Floriile, sărbătoarea Regelui care vine…