Nicolae Ștefănuță (USR PLUS): „Adeverința de vaccinare trebuie să fie mai ales despre dreptul de a munci liber în Europa” (CP)


Europarlamentarul Nicolae Ștefănuță (USR PLUS) a transmis către mass-media un omunicat de presă referitor la etapa actuala a procesului de elaborare a regulamentului de aplicare a adeverinței verzi digitale la nivel european:

Parlamentul European pregătește în această perioadă propunerile sale cu privire la regulamentul de aplicare a adeverinței verzi digitale, lansat de Comisia Europeană pe 17 martie. Europarlamentarul USR PLUS (Renew Europe) Nicu Ștefănuță, ca membru al Comisiei pentru Sănătate Publică a PE, a formulat 10 amendamente cu privire la acest regulament, astfel încât adeverința de vaccinare să ușureze călătoriile muncitorilor transfrontalieri și sezonieri, în condiții de siguranță pentru ei și pentru ceilalți cetățeni. Amendamentele se mai referă la o definire clară a stării de recuperat COVID-19, astfel încât adeverința să ateste cu adevărat că pacienții care au trecut prin boală nu mai sunt contagioși și nu mai reprezintă un risc de transmitere a bolii, la standardizarea regulilor de acces care se impun pe durata pandemiei în diferite state membre și la recunoaștere reciprocă a documentelor care atestă statul de vaccinat sau test RT-PCR negativ sau recuperarea după boala COVID-19.

„Adeverința de nu e doar despre turism, ci despre posibilitatea oamenilor, a milioane de români să muncească. Mulți își câștigă în trei luni de muncă în Europa pâinea pentru un an. Trebuie să ne asigurăm că oamenii vor călători fără să-și pună viața în pericol și fără s-o pună pe a altora. Adeverința de vaccinare sau de recuperare post-COVID este un pas spre a călători cu aceeași ușurință ca înainte de pandemie, fără carantină și teste costisitoare”, a declarat Nicu Ștefănuță.Context

Pentru a respecta măsurile de limitare a răspândirii coronavirusului, călătorilor din UE li s-a solicitat să furnizeze diverse documente, cum ar fi adeverințe medicale, rezultate ale testelor sau declarații. Lipsa unor formate standardizate a dus la apariția unor probleme în ceea ce privește deplasarea călătorilor în UE. De asemenea, s-a raportat faptul că au fost prezentate documente frauduloase sau falsificate.

Pe 17 martie, Comisia Europeană a propus crearea unei adeverințe electronice verzi pentru a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19. Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19. Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, și vor include un cod QR care să le garanteze securitatea și autenticitatea.Nicolae Ștefănuță este vicepreședinte al Uniunii Salvați România și a fost ales europarlamentar pe lista Alianței USR PLUS pe 26 mai 2019.Este vicepreședinte al Delegației pentru relațiile cu Statele Unite și membru al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară, al Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European și supleant în Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European.

Foto: Alexis HAULOT

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *