Marea re-startare: Zona Metropolitană Sibiu

Știri din Județ

ZONA METROPOLITANĂ – o prioritate pentru Consiliul Județean Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu” este titlul comunicatului de presă trimis astăzi. În biroul primarului Sibiului, Astrid Fodor a purtat discuţii concrete cu Daniela Cîmpean, preşedinta Consiliului Judeţean şi Adrian Bibu, administratorul public al județului. Această destindere a relaţiilor între Primăria Sibiu şi Consiliul Judeţean are ca obiectiv realizarea cât mai rapidă a Zonei Metropolitane Sibiu (ZMS), un proiect iniţiat acum mulţi ani, dar care a stagnat, mai ales datorită diferenţelor de opinie şi, uneori, politice între liderii aleşi din diferitele comunităţi implicate.

Soluția juridică optimă pentru înființarea Zonei  Metropolitane Sibiu (ZMS) va fi propusă de un Grup de lucru format din specialiști din Primăria Municipiului Sibiu şi Consiliul Județean. Cei trei lideri au convenit ca toate variantele de organizare și funcționare a viitoarei Zone Metropolitane Sibiu să fie analizate și apoi discutate cu primarii orașelor și comunelor din vecinătatea Sibiului.

Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, a declarat după întânire: “O zonă metropolitană dezvoltată inteligent atrage resursa umană și oferă o serie de beneficii importante. Însă, pentru ca zonele metropolitane să fie funcționale, este nevoie de un cadru legal eficient și flexibil, astfel încât să dea posibilitatea fiecărei zone să opteze pentru modelul administrativ cel mai potrivit pentru nevoile sale. De asemenea, este important ca municipiilor, motoare de dezvoltare ale zonei metropolitane, să li se atribuie o mai mare competență decizională în proiectele comune. Întâlnirea cu Consiliul Județean este un prim pas prin care Primăria Sibiu și autoritățile județene au reluat discuțiile pentru realizarea zonei metropolitane Sibiu, printr-o colaborare strânsă și aplicată.” 

Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, a declarat: “Înființarea Zonei Metropolitane Sibiu va avea la bază, așa cum este si normal, inițiativa celor două instituții: Județul și Municipiul. Împreună vom contura variantele juridice posibile și le vom discuta cu primarii pentru a avea nu doar un consens rapid, ci și garanția unei funcționări eficiente pe termen  lung”

Întâlnirea liderilor administrației publice a evidențiat necesitatea accelerării procesului de organizare a Zonei Metropolitane Sibiu prin identificarea acelei soluții care să permită, ulterior, cât mai simplu, inițierea de proiecte de dezvoltare. Transportul public, urbanismul, atragerea fondurilor europene sunt domenii a căror eficiență  extinsă la nivelul ZMS este avută în vedere în analiza Grupului de lucru.

Primarul Sibiului, președinta Consiliului Județean Sibiu și administratorul public al județului  au avut deja, fie individual, fie în alte cadre, consultări cu primarii din comunitățile care ar urma să constituție Zona Metropolitană Sibiu, iar acestea vor continua. Grupul de lucru cu privire la înființarea ZMS este funcțional și va colabora cu specialiști din primăriile de orașe și comune în elaborarea concluziilor – așteptate în aproximativ trei luni.

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele Știri