5.1 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Andreea Roseti, directorul Humane Society International în România: Vânătoarea de trofee trebuie să înceteze

Știri din Județ

Ca răspuns la presupusa împușcare ilegală a celui mai mare urs din România – un urs brun de 17 ani numit Arthur – de către prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, directorul Humane Society International în România, Andreea Roseti, oferă următoarea poziție:

Împușcarea lui Arthur trebuie să fie un semnal de alarmă pentru guvernul român. Chiar dacă urșii bruni, asemenea lui Arthur, sunt strict protejați de legislația UE și cea română, cel mai probabil dimensiunea sa impresionantă l-a transformat într-o țintă pentru vânătorii de trofee. Uciderea acestui urs măreț readuce în atenția opiniei publice problemele sistemului actual de gestionare a ursului brun, care este lipsit de transparență. Vrem să vedem o estimare corectă a populației, proceduri coerente pentru intervenția de urgență, un sistem echitabil de derogare și compensare a daunelor și măsuri reale de atenuare a conflictelor, care se concentrează pe abordări umane, neletale. Când autoritățile, organizațiile și comunitățile locale lucrează împreună, coexistența cu carnivorele mari este pe deplin posibilă și trebuie să depunem eforturi mult mai mari pentru a realiza acest lucru”.

Conform legislației UE privind protecția speciilor, ursul brun este o specie strict protejată. Chiar dacă în România a fost interzisă vânătoarea de urși bruni din 2016, acest lucru este frecvent subminat cu argumente îndoielnice și se pare că animalele sunt eliberate pentru împușcare, pentru sume de cinci cifre. Potrivit cercetărilor HSI, România, Suedia și Croația sunt cei mai mari exportatori de trofee de urs brun din UE. HSI își dorește să interzică vânătoarea de trofee, numind-o o „relicvă învechită a vremurilor de demult”.

Nicolae Ștefănuță, deputat în Parlamentul European, spune: „Directiva Habitate ar trebui implementată în mod egal peste tot în Europa. Nu există spații în care legea nu se aplică.  România nu poate deveni o destinație de safari pentru bogații Europei care doresc să ucidă animale sălbatice. I-am scris comisarului Sinkevičius, cerându-i să se asigure că raportarea este corectă și că orice derogare de la Directiva Habitate se face numai sub supravegherea lor strictă”.

Vânătoarea selectivă a masculilor adulți și a urșilor cu punctaj mare are efecte negative asupra dinamicii populației. HSI solicită oprirea definitivă a vânătorii de trofee a speciilor protejate în Uniunea Europeană și susține interzicerea importului de trofee de vânătoare.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș