10.4 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Câinii anti-COVID intră în acţiune la Aeroportul Sibiu

Știri din Județ

În maxim două săptămâni pasagerii care vin pe Aeroportul Internaţional Sibiu vor fi întâmpinaţi… de câini! Şi nu orice fel de câini, ci unii antrenaţi special să depisteze virusul COVID-19. Anunţul a fost făcut astăzi la Sibiu de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode. El a precizat că vor fi 5 câini antrenaţi special la Centrul Chinologic din Sibiu. Proiectul pilot la nivel naţional va fi demarat săptămâna viitoare printr-o hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, iar în două săptămâni câinii vor începe munca… de detecţie. Proiectul se va desfăşura pe perioada a 60 de zile şi dacă se dovedeşte un succes va fi implementat şi în alte aeroporturi din România.

Urmează să adoptăm o hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), care să stipuleze faptul că în Aeroportul Internaţional din Sibiu se va desfăşura această activitate pilot, pentru un interval de timp. Eu o să merg cu propunerea, să adoptăm această hotărâre CNSU săptămâna viitoare, pentru o perioadă de 60 de zile, un proiect pilot, iar în momentul în care acest proiect va demara, eu zic că în maxim două săptămâni, (…) veţi putea vedea la lucru aceste cinci exemplare, din păcate, din cele şase pregătite”, a declarat ministrul Lucian Bode.

Ministrul a explicat şi cum vor acţiona câinii detectivi anti-COVID. Ei vor sta în sala de sosiri, unde se formează coloana de pasageri pentru a intra în ţară. Dacă vor depista un călător potenţial purtător COVID, acesta va fi condus la reprezentantul DSP din aeroport unde i se va face un test rapid COVID. Dacă testul este pozitiv, se vor aplica măsurile legale în vigoare. Dacă este negativ, pasagerul va fi lăsat să plece mai departe.

Anul trecut, la centrul Chinologic al Poliției Române de la Sibiu a început un proiect de instruire a câinilor pentru detectarea persoanelor infectate.

Sursa foto: viata-medicala.ro

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș