spot_img
11.2 C
Sibiu
miercuri, 08 mai, 2024
spot_img

EDITORIAL: Vaccinarea NU este obligatorie, dar necesară

Știri din Județ

Publicitate

Pe români i-a luat sevrajul de câteva luni încoace în privinţa vaccinării anti-COVID. Drept dovadă 4,8 milioane de români s-au vaccinat din un potenţial total de 16 milioane. Cam un sfert. Judeţul Sibiu stă ceva mai bine, dar nu senzaţional la acest capitol. În acest context se impun câteva observaţii de bun simţ:

Publicitate

Vaccinarea NU este obligatorie, fiind voluntară aşa cum a stabilit încă din ianuarie Consiliul Europeni. În toate comunicatele oficiale de presă, autorităţile amintesc acest lucru. Pentru prima oară, după mult timp, am văzut un proiect implementat cu succes de Guvern şi autorităţile locale (majoritatea). S-au obţinut doze, s-au făcut serii prioritare, s-au deschis multiple centre de vaccinare cu oameni alocaţi şi resurse. Un efort foarte mare. Totuşi, după primul val de români conştienţi de beneficiile vaccinării anti-COVID… a urmat puhoiul anti-vacciniştilor. Indiferent de motivaţia lor: religioasă, ezoterică, teoria conspiraţiei, frică sau bigotism pur este dreptul lor să NU se vaccineze.

Dar avem o dilemă. Tot mai mulţi anti-vaccinişti se plâng că sunt discriminaţi, motivul fiind că li se cere vaccinarea pentru a călători internaţional sau de a participa la concerte ori festivaluri. Fals! Vaccinarea NU este singura opţiune oferită. Pentru nevaccinaţi există dovada bolii sau testul COVID. Deci nu putem vorbi de discriminare. Ci, din nou, de un fake news aruncat pe Facebook. De altfel maşina de fake news din internet funcţionează ca unsă şi creează un paradox: acuză guvernele de manipulare, când chiar acestă maşină de propagandă face manipulare.

Revenind la anti-vaccinişti, am remarcat cu îngrijorare că teoria că vaccinul îţi face rău, în România, a prins cheag de ceva ani şi nu se referă doar la COVID: Tot mai mulţi părinţi refuză să îşi vaccineze copiii de boli grave, unele dispărute astăzi, tocmai datorită vaccinurilor. Acest tip de gândire retrogradă poate duce la izbucnirea de noi epidemii pe care le credeam de domeniul trecutului. Cu toată informaţia disponobilă tuturor gratuit, totuşi vedem un trend pre Evul Mediu în gândire (sau în lipsa acesteia mai bine spus).

Vine valul 4 COVID, probabil şi cu tulpina Delta sau alta. Ideea este că toţi vom fi afectaţi şi, posibil, infectaţi. Diferenţa o va face vaccinul. Toate studiile arată că cei vaccinaţi, dacă vor lua totuşi COVID, vor face forme uşoare sau asimptomatice în 99% din cazuri. Cei nevaccinaţi însă…. vor umple spitalele şi morgile. Cam la atât se reduce această dilemă care frământă prea mulţi români. Şi dacă ai avut şansa să te vaccinezi gratuit şi laşi centrele de vaccinare pustii, asta în timp ce în Occident oamenii stau la cozi sau aşteaptă programări peste 3 luni ca să prindă o doză de vaccin, înseamnă că îţi asumi NEvaccinarea. Este dreptul tău, dar şi responsabilitatea ta. Dacă ai putut să te vaccinezi şi ai ales să NU o faci, este dreptul tău, dar trebuie să devină, cred eu, şi răspunderea ta, iar la spitalizarea cu COVID să fii pus la plata spitalizării. Indiferent că eşti asigurat sau nu. Guvernul nu va lua o astfel de decizie, din frica de a pierde voturi, dar bunul simţ ar cere asta.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Ultimul meci acasă pentru CSC Șelimbăr

EDITORIAL: Anul de cotitură pentru Sibiu