0.2 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Ce înseamnă meseria de asistent maternal profesionist?

Știri din Județ

Asistența maternală- calea nobilă de la ”a nu fi ” la ”a fi iubit”!

Asistența maternală este una dintre cele mai frumoase alternative prin care statul poate să ofere unui copil care are nevoie de apartenența la un cămin iubitor șansa de deveni un membru al unei familii primitoare .Sa fii asistent maternal înseamnă să ai multă noblețe si iubire față de semenii tăi cei mai vulnerabili-copiii.

DGASPC Sibiu promovează constant profesia de asistent maternal și implementează la nivel județean proiectul TEAM-UP ”Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”. În prezent sunt angajați 153 asistenți maternali dintre care pe acest proiect sunt 43 AMP care au în grijă 49 de copii, iată deci că pentru acești 49 de copii viața le-a surâs din nou și i-a îmbrățișat cu iubire părintească.

Pentru a încuraja persoanele cu suflet mare de a deveni asistent maternal, vă oferim câteva mărturii de la colegii noștri asistenți maternali profesioniști:

„Despre activitatea asistentului maternal se pot spune și scrie multe, însă eu nu o pot descrie ca pe o activitate profesională, ci aș numi-o „activitatea sufletului”. Să faci parte din viața unui copil este un lucru deosebit, să ajungi să-i cunoști nevoile, lipsurile, să-i cunoști fricile, să-i oferi afecțiune, să mergi tu în lumea lui de copil, să-l echilibrezi emoțional și să-i oferi încredere în el …atunci veți înțelege de ce am numit-o „activitatea sufletului”.Bucuria și satisfacția personală o ai atunci când un copil te îmbrățișează și-ți spune „Știi, eu te iubesc mult pe tine!”. De când practic această meserie, în viața mea și a familiei mele s-a produs o schimbare în sensul pozitiv al cuvântului. Am învățat să vedem mai departe de noi, de nevoile noastre, să fim mai empatici și să dăruim mai mult. Acești copii sunt o bucurie și suntem recunoscători că putem face parte din viața lor” 

Bădilă Ghiorghița (AMP din anul 2004)

„Copiii reprezintă bucurie, energie, vis și inocența, cel mai frumos mod de a exprima dragostea, lucru cel mai de preț în viață. Copiii iubesc necondiționat și  construiesc o lume mai bună,  de aceea este mare nevoie de noi, de asistenții maternali, pentru a le oferi un mediu propice în care acești copii, îngeri cu aripi frânte, să poată să învețe să zboare în viață. Dincolo de efortul depus, de grija purtată, de responsabilitatea mare care implică creșterea și educarea unui copil, să nu uităm că avem posibilitatea de a forma oameni și de a le oferi alt viitor și alta perspectivă asupra vieții. Ce poate fi mai de preț decât acest lucru? Copiii se cresc cu dragoste și  răbdare, sentimente care se regăsesc în  noi din plin, așa că fiecare ar putea sa îmbrățișeze o astfel de meserie și să se implice pentru a face o lume mai frumoasă. Pe acest drum nu suntem singuri, ci primim îndrumare și susținere din partea celor de la Serviciul Management de Caz pentru Asistență Maternală care se implică activ pentru ca lucrurile sa fie mai ușoare. Sunt asistent maternal de mulți ani și nu regret deloc alegerea făcută pentru că tot efortul mi-a fost răsplătit și încurajez pe cât mai multe persoane să-mi urmeze exemplul. Vă încurajez să faceți lucruri care contează cu adevărat în viață, iar creșterea și educarea unui copil este cu adevărat cel mai important lucru și puteți avea această posibilitate devenind asistent maternal.”   

                Frîncu Ana (AMP din anul 1999)

„Sunt asistent maternal profesionist din anul 2003. Nu aș spune că este o meserie ușoară, însă  și  atunci când ne creștem propriii copii, când întâmpinăm greutăți mari și satisfacțiile sunt pe măsură. Cine poate ajuta un copil să se dezvolte fizic și emoțional face un lucru care poate avea un impact puternic în viitor, în familie și în societate.  Am crescut 4 copii și i-am ajutat să își descopere calitățile și talentele, să se pregătească pentru viață. Dacă veți cultiva dragostea și bunătatea într-un copil veți aduna dragoste și bunătate și veți fi și voi bucuroși și mulțumiți de voi înșivă.”

      Balla Virgil Mihai (AMP din anul 2003)

„Fac ceva ce contează…mai bine spus, contează mai mult decât alte joburi care mi s-au oferit. Poate nu contează acum, în minutul acesta, dar în timp, zi de zi, eu formez vieți. Dacă un copil va ajunge în viitor un extraordinar adult, este că am fost și eu prezentă puțin. Și este un privilegiu când poți sa faci parte din acest drum lung în care un copil fără viitor ajunge să aibă un viitor cu ajutorul tau.”

”De ce am ales să fiu asistent maternal? Vă răspund cu o întrebare, provocare. La ce v-ați gândit atunci când ați văzut un copil într-o intersecție cerșind? Având deja un copil in plasament, eu m-am gândit că poate fi el în locul celui care cerșea și atunci mi-am dat seama că orice suflet de copil ajuns în casa noastră va avea un viitor mult mai bun. Acesta este un motiv. Celălalt motiv este ca vreau să fac ceva pe lumea asta care să conteze cu adevărat(…)”

                    Familia Vartolomei Iulian și Lidia Estera (AMP din anul 2020)

Pentru detalii suplimentare privind condițiile de accedere la această minunată profesie, vă încurajăm să ne contactați la sediul DGASPC Sibiu, str.Mitropoliei nr 2, tel 0269 232066.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș