spot_img
13.1 C
Sibiu
marți, 23 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Picajul PNL-ului, bucuria PSD-ului. Şi nu doar a lor

Știri din Județ

Publicitate

Sondajul publicat de siteul Politico privind intenţia de vot a românilor ne arată imaginea dezastrului politic al PNL generat de lupta internă pentru putere din acest partid. După ce în august anul trecut, PNL avea 33%, la alegerile din decembrie a ajuns la 25% şi din iunie anul acesta pică vertiginos, la un 18% actual. Dar tendinţa de scădere accelerată este mare. Orice partid aflat la guvernare se erodează în sondaje – este un fapt demonstrat în România ultimilor 30 de ani. Dar ceea ce se întâmplă acum cu PNL seamănă mai mult cu ce a păţit Convenţia Democrată în 1999. Colapsul din sondaje, nu are neapărat legătură cu măsurile Guvernului, în cazul de faţă, ci mai mult cu lupta internă din partid.

Mai este timp, ca PNL să scoată un al treilea candidat la şefia partidului, unul salvator. Liberalii au nevoie de un Mesia politic şi acesta nu mai poate fi Iohannis. Ori zilele acestea se discută aprins cine ar putea deveni preşedintele partidului, evident nu Orban şi Cîţu, ambii compromişi politic după acest măcel politic din ultimele două luni.

Să fie soluţia salvatoarea, din nou, de la Sibiu? Prin filialele PNL şi la Bucureşti se vehiculează tot felul de nume. Rareş Bogdan este văzut ca o soluţie de greii partidului, dar enervant pentru mulţi din teritoriu prin discursul său. O altă soluţie este Raluca Turcan. Se ştie înclinaţia preşedintelui Iohannis, de a promova femei în funcţii cheie, de pe vremea când era primar al Sibiului. Preşedintele pune, se pare, mai multă bază pe seriozitatea femeilor, decât pe şmenurile politice ale multor bărbaţi. Indiferent cine va fi al treilea candidat la şefia partidului, acesta trebuie să existe urgent. Dacă se va merge pe disputa Orban – Cîţu, PNL riscă să piardă procente şi mai multe, dar şi guvernarea.

Şi cine profită de tot acest scandal? PSD în primul rând, care a revenit la scorurile sale din vremurile bune, de 34%. Şi va mai creşte. USR-Plus putea profita să crească, dar a stagnat şi chiar a început să scadă. Guvernarea îi afectează şi pe ei. Iar reacţiile aripii Plus, condusă de Dacian Cioloş sunt clare: se pregăteşte debarcarea lui Barna de la şefia USR. Deja rezultatul alegerilor în multe filiale din teritoriu, inclusiv la Sibiu, au scos câştigători pe cei din Plus. Din păcate, USR-Plus nu reuşeşte să găsească o cale unitară nici acum şi rateurile pe care unii oameni propulsaţi de ei la guvernare le-au dat, se reflectă în imaginea partidului.

Cine profită de tot acest haos politic? AUR. Un partid care se vrea naţionalist, dar care este un amalgam de doctrine. AUR profită să crească în sondaje la 14%, peste USR şi aproape de PNL, fără să facă NIMIC. Discursurile siropoase-patetice ale lui George Simion sunt departe chiar şi de cele ale lui Vadim Tudor. Omul atât poate. Şi s-a înconjurat de oameni din tot felul de partide minuscule, strânşi sub umbrela AUR. Am văzut şi aleşii din Parlament ai judeţului Sibiu, care şi înainte de alegeri, şi după, sunt pe nicăieri. Nimeni nu îi vede, aude sau ştie ceva despre activitatea lor. Pentru că toţi aleşii AUR din Parlament sunt adunaţi rapid anul trecut din te miri ce surse de liderul Simion şi nu au nici în clin, nici în mânecă de a face cu politica. Sunt doar o masă de vot a partidului. Faptul că acest partid continuă să crească în sondaje, arată golul creat pe scena politică de haosul din PNL.

Aşa că nu mă voi mira, dacă situaţia continuă, să vedem o cădere a Guvernului şi o alianţă PSD-AUR la guvernare. Cu mult înainte de următoarele alegeri parlamentare…

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri