3.2 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Muzeul Naţional Brukenthal vă invită la expozițiea „Eye SB-you!”, a artistului sibian Alexandru Cînean

Știri din Județ

Muzeul Naţional Brukenthal prin curatorul dr. Alexandru Constantin Chituță şi Teatrul Radu Stanca Sibiu, organizează în perioada 20.08.2021-12.10.2021 expoziția Eye SB-you! a artistului sibian Alexandru Cînean la NO!HAI Ambasada Creativă, Piața Mică nr. 3, Sibiu.



Vernisaj: 23.08.2021 ora 17.00

Sponsor: Stefanini Group

Manifestare inclusă în programul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, ediția a 28-a.

Eye SB-you 

Intervenție artistică asupra lucarnelor clădirilor din Piața Mică & expoziție de artă și performance; live painting , proiecție video la Galeria de Artă – NO!HAI Ambasada Creativă, Sibiu Piața Mică nr. 3.

Proiectul are ca scop promovarea elementelor arhitecturale specifice Sibiului, într-o variantă artistică unică, având ca rezultat o mai bună animare a oraşului și valorificarea patrimoniului cultural sibian. În ultimii aproape 15 ani, Centrul Istoric și-a definit o dinamică aparte, un tempo cultural care îmbrățișează, firesc, elemente de artă contemporană și intervenții inovatoare, multe în premieră pentru România sau Europa. În contextul proiectului propus, orașul capătă ochi și devine spectator al propriilor istorii. Clădirile prind viață, se metamorfozează în adevărate personaje și răspund privitorului, călătorului, exploratorului, devenind în același timp privit și privitor.

Astfel, propunem un proiect prin care Sibiul devine, la propriu, orașul care (te) privește. Este o invitație la acțiune și interacțiune, la dialog. Nu numai pentru vizitatorul curios și entuziast, ci pentru fiecare dintre noi. Douăzeci de lucarne din Piața Mică, consacrate deja ca „ochi” ai Sibiului, vor primi propriul iris, respectiv 20 de lucrări care vor expune mai multe variante cromatice ale irisului uman.

Între toate simţurile, văzul deţine o poziţie privilegiată, cel puţin din două motive. Mai mult de trei sferturi din informaţiile pe care le recepţionează sistemul nervos din afară aparţin vederii. Pe de altă parte, deşi retina este inclusă într-un organ periferic, anatomic şi embriologic, ea poate fi considerată o prelungire a creierului și funcţionează ea însăşi ca un centru nervos. Dacă pentru corpul uman, așa cum știm cu toți, ochii au un rol deosebit, oare ce se poate spune despre ochii unui oraș? Care de secole văd evenimente, bucurii, tristeți, războaie, concerte, mii și mii de oameni. Sibiul este poate singurul oraș al lumii care posedă, într-o manieră specifică arhitecturală, ochi. De secole, majoritatea acoperișurilor din zona centrală a orașului au diferite ferestre (lucarne) construite sub forma unor ochi cu rolul de ventilație a podurilor. Artistul sibian Alexandru Cînean ne invită acum la o decorare plastică a acestor ochi, de a colora, într-o manieră abstractă, irisul acestor ochi ai orașului. Creația plastică va accentua și mai mult aceste elemente ce au intrat în spiritul comunității sub denumirea de ochii orașului, dându-le o notă de sensibilitate și vitalitate.” – dr. Alexandru Constantin Chituță, curator

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș