spot_img
8.2 C
Sibiu
marți, 23 aprilie, 2024
spot_img

Începând de vineri, Festivalul Enescu aduce la Sibiu artiști de văzut într-o viață

Știri din Județ

Publicitate

Cea de-a treia ediție a Festivalului Enescu la Sibiu debutează vineri, 3 septembrie, fiind anunțate 5 recitaluri și concerte de gală cu unii dintre cei mai mari artiști ai lumii. Publicul meloman din Sibiu are acum ocazia unică să vadă și să asculte pe scena Sălii Thalia recitalurile și concertele excepționale susținute de muzicieni din toate colțurile lumii, într-un eveniment de gală ce dă o nouă dimensiune muzicii clasice.

Ultimele bilete și abonamente se pot achiziționa atât online de pe platforma IaBilet.ro, cât și din rețeaua de magazine fizice Flanco.

Spectacolul „Viața pasională a lui Claude Debussy” cu actorul Robert Powell deschide seria evenimentelor de gală

O premieră a acestei ediții a festivalului este prezența la Sibiu a lui Robert Powell, una dintre figurile legendare ale cinematografiei, care a interpretat roluri cheie: Iisus în celebrul film „Iisus din Nazareth” și marele compozitor Gustav Mahler în filmul său biografic.
Actorul face parte din distribuția spectacolului „Viața pasională a lui Claude Debussy”, alături de actrița Rohan McCullough, cunoscută pentru numeroasele filme, seriale și piese de teatru în care a jucat, dar și de muzicienii Clive Conway la flaut și Christine Croshaw la pian
Spectacolul de lectură și muzică se joacă vineri, 3 septembrie, ora 19:00, la Sala Thalia, fiind parte dintr-un dialog între arte, pe care Festivalul Enescu își propune să îl aducă în atenția publicului, an de an.
Robert Powell evocă, prin cuvintele compozitorului, personajul uneia dintre cele mai fascinante celebrități din istoria muzicii, Claude Debussy. Carismatic, neconvențional, cu un farmec inconfundabil, marele compozitor era un adevărat boem, atât în mediul intim al casei sale, cât și în cluburile de noapte din Montmartre sau în saloanele aristocratice ale societății pariziene.
Rohan McCullough se alătură lui Robert pentru a personifica femeile nefericite care au fost vrăjite de acest om bizar și complex. Împușcături, tentative de suicid, adulter, scandal public – toate vor fi prezentate în cadrul spectacolului, în contextul vieții pasionale ale lui Debussy. De-a lungul întregii sale drame se va derula muzica marelui compozitor francez, care a șocat încă de la apariție prin senzualitatea și limbajul armonic îndrăzneț.

Camerata Regală ne va surprinde cu un program artistic cu greutate, alături de Shlomo Mintz, unul dintre cei mai expresivi și importanți violoniști

Camerata Regală este o prezență tot mai des întâlnită pe scenele româneşti și internaționale. La Sibiu, ansamblul va susține un concert extraordinar pe scena Sălii Thalia – duminică, 5 septembrie, ora 19:00.
Camerata Regală a dobândit Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României și a fost decorată de către Casa Regală a României cu Medalia Regele Mihai I pentru loialitate. A fost invitată să cânte în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu la ediţiile din 2011 şi 2013, ultima apariţie fiind alături de Pittsburg Symphony Orchestra, în cadrul unui proiect de anvergură intitulat Side by Side.


Momentul Cameratei Regale de la Sibiu va fi dirijat de Constantin Grigore și acompaniat la vioară de Simina Croitoru și Shlomo Mintz.

În galeria tinerilor violoniști, Simina Croitoru deține un loc important, binemeritat și unanim apreciat. A început studiile la instrument de la vârsta de cinci ani, împreună cu mama ei, profesorul universitar Ioana Croitoru și a urmat programele de licență și masterat la Universitatea Națională de Muzică din București. În 2020 a obținut o diplomă de doctorat în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior.


De-a lungul anilor, a câștigat numeroase premii la concursuri naționale și internaționale și a concertat în numeroase spectacole alături de toate orchestrele filarmonice din țară și a colaborat ca solistă cu multe orchestre simfonice din străinătate (Austria, Germania, Finlanda, Mexic, China).
Spectacolele ei artistice cuceresc publicul prin bogăția expresivă, prin strălucirea, siguranța de sine și pasiunea lor. În paralel cu munca ei solo, din 2016 are și activitate didactică. A colaborat cu nume importante din muzică, precum Valentin Gheorghiu, Mihai Ungureanu, Horia Mihail, Cvartetul Transilvaniei, Gabriel Croitoru, Liviu Prunaru și Marin Cazacu.

Shlomo Mintz este considerat de colegi, public și critici ca fiind unul dintre cei mai importanți violoniști ai timpului nostru, apreciat pentru muzica sa impecabilă, versatilitatea stilistică și tehnica superioară. Este de mult timp aclamat ca un artist invitat respectat, alături de marile orchestre și dirijori de pe scena internațională și continuă să încânte publicul cu felul în care cântă.


A primit de-a lungul timpului numeroase premii internaționale de prestigiu, inclusiv Premio Internazionale Accademia Musicale Chigiana, Diapason D’Or, Grand Prix du Disque, Gramophone Award, Edison Award, Cremona Music Award și a cântat cu cele mai bune orchestre din lume precum Orchestrele Filarmonice din Berlin, Viena, Amsterdam (Concertgebouw), Chicago, Los Angeles, Philadelphia și New York.


În prezent, este mentor și președinte al juriului pentru Concursului Internațional de Vioară din Buenos Aires, Argentina, președinte al juriului și Director Artistic al Festivalului Tucuman (Argentina) și al Concursului Național de Vioară, precum și președintele Concursului de vioară Ilona Fehér din Budapesta, Ungaria.


Recitalurile din cadrul Festivalului Enescu la Sibiu sunt organizate de către Asociația Culturală PLAY – promotorul evenimentului și sunt co-finanțate de Primăria Municipiului Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, AFCN.
Parteneri: Artexim, Filarmonica de Stat Sibiu, Metropolis, Con-A, Print Atu, Crama La Salina Kulinarium.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri