spot_img
8.1 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

De la urban, la rural: Atelierele de pictură în aer liber s-au mutat, anul acesta, pe Valea Hârtibaciului

Știri din Județ

Publicitate



Atelierele de pictură în aer liber organizate în cadrul proiectului „Orașul Artiștilor” au continuat anul acesta cu o nouă ediție. De data aceasta, cursanții au schimbat peisajul arhitectural al burgului cu pictura în natură, atelierele din acest an desfășurându-se pe Valea Hârtibaciului și abordând teme pitorești, pastorale și rurale. Coordonatorul atelierelor este Cătălin Precup, profesor al secției de Pictură și Grafică din cadrul Școlii Populare de Arte și Meserii „Ilie Micu” din Sibiu, care spune că, de-a lungul anilor, numărul participanților la ateliere a crescut.



Pasionații de pictură au fost invitați să se conecteze cu natura într-o nouă sesiune de pictură în aer liber, avându-l coordonator pe profesorul Cătălin Precup. De data aceasta, atelierele în aer liber nu s-au mai desfășurat în Piața Mică sau în Piața Huet, decorul fiind altul: peisajele de poveste de pe Valea Hârtibaciului. „De la început ideea a fost de a face ateliere deschise, de când le făceam în Piața Mică și Piața Huet am zis să vedem cum ne descurcăm și într-un context diferit. Abia acum, direct în natură, se poate vorbi de spiritul peisagistului care merge și caută locul. De puține ori se întâmplă să îți sară peisajul în față, tu trebuie să îl cauți”, spune prof. Precup.



Atelierele din acest an au trecut, așadar, de la urban la rural, cursanții pictând coline, arbori seculari, panorame, scene rurale. Participarea a fost liberă și s-a adresat oricărui pasionat de pictură, la atelierele desfășurate în natură adunându-se mai mulți cursanți decât în anii trecuți, majoritatea elevi ai Școlii Populare de Arte și Meserii „Ilie Micu”. „Oricine se poate înscrie la aceste ateliere. Ocazia e bună pentru că se iese în grup și altfel te poți organiza și poți realiza expoziții, diverse proiecte. Lumea e interesată și s-a văzut o creștere a numărului de cursanți, au fost mai mulți decât în anii precedenți, o bună parte dintre ei fiind cursanți ai școlii de arte și meserii”, explică Cătălin Precup, coordonatorul atelierelor.



Pitoresc, pastoral și rural, temele din acest an

Primul atelier al ediției de anul acesta a avut loc în zona glimeelor din Cornățel, cursanții având ocazia să surprindă în lucrările lor dealuri cu un aspect deosebit. Al doilea atelier s-a desfășurat la ieșirea din Cașolț, unde cursanții au avut ca inspirație o pădure spectaculoasă de arbori seculari. „A fost un loc foarte bun pentru a studia copacii, o ocazie excelentă de a pune accent pe studiul copacilor, mai ales că în acea zonă sunt foarte expresivi”, spune coordonatorul atelierelor.

Al treilea atelier i-a purtat pe cursanți în zona ruralului, realizând peisaje care se axează pe lumea satului. „Primele 2 ateliere au fost, așadar, peisaje pitorești, care nu sunt influențate de activitatea umană. Al doilea, pe lângă pitoresc, avea și pastoral, aveam ciurde de vaci în peisaj. La ultimul atelier am mers pe direcția de peisaj rural, surprinzând Cornățelul”, mai explică prof. Cătălin Precup.



Atelierele s-au desfășurat la lumina apusului, iar cursanții și-au putut explora creativitatea pe pânză folosind acrilice. „A fost o schimbare benefică să facem și altceva în afara de urban. Am atins mai multe genuri în peisaj, ne-am dus să căutăm, să explorăm locurile. Trebuie să cauți locul cel mai expresiv și, când l-ai găsit, să vezi din ce punct îl observi, să vezi lumina… Noi am încercat să surprindem lumina de apus și am pictat în acrilic pe pânză, axându-ne pe culoare. Acrilicul îți permite un lucru mai rapid, lucrarea se usucă mai repede și poți să o transporți bine”, explică prof. Precup.

În plus, participanții au avut libertarea de a se lăsa ghidați de imaginație, întrucât nu au fost condiționați de studiul de peisaj. „Nu a fost neapărat o condiție ca ei să facă studiu de peisaj. Au avut libertatea de a interpreta, de a pleca de la ceva real dar să își folosească imaginația”, spune prof. Precup.



Cât de importante sunt aceste ateliere pentru dezvoltarea tinerilor artiști?

Coordonatorul atelierelori spune că, pe lângă ocazia de a studia și a exersa pictura de peisaj, astfel de întâlniri îți dau „o anume libertate și o stare de bine”. „Ei se și cunosc, funcționează ca un colectiv care se simte bine împreună, s-a format o comunitate. E greu să ieși de unul singur în natură, altul e imboldul în grup. Factorul psihologic e important, iar peisajul în sine e foarte relaxant”, mai explică prof. Precup.



Despre cei care participă la ateliere spune că au câțiva ani de lucru în spate și sunt „din anii mai mari, care au prins un pic de curaj, oamenii care lucrează mult, la care se vede un progres”. „Ideea atelierelor în grup este ca oamenii să lucreze, mai ales cei talentați”, completează.

Printre cei care au participat la atelierele de pictură în aer liber organizate în cadrul proiectului „Orașul Artiștilor” de-a lungul anilor spune că se află tineri cu perspectivă, „oameni care promit, sper să continue și să auzim de ei la un nivel mai mare”.



Lucrările realizate în cadrul atelierelor de pictură de pe Valea Hârtibaciului vor fi expuse într-un cadru inedit, în gara din Cornățel, de Zilele Mocăniței, în septembrie.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?