19.1 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

Solstițiul de iarnă – cea mai scurtă zi din an

Știri din Județ

Solstițiul de iarnă 2021 a avut loc pe 21 decembrie, la ora 17.59, ora României. Solstițiul de iarnă marchează începutul iernii din punct de vedere astronomic, iar această zi este cea mai scurtă din an.

După această dată, durata zilei începe să crească cu 3 minute zilnic, până la solstiţiul de vară din 2022, care va avea loc pe data de 21 iunie, potrivit Aleph News.

La data de 21 decembrie, marţi, Soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est şi apune tot cu acelaşi unghi spre sud faţă de punctul cardinal vest.

Aşadar, în această zi, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore şi 50 de minute, iar noaptea va fi de 15 ore şi 10 minute. Deşi se poate calcula momentul solstiţiului, observarea directă de către amatori este imposibilă, deoarece Soarele se mişcă prea încet sau pare să stea nemişcat, scrie Mediafax.

Solstiţiul este începutul astronomic al iernii. Solstiţiu înseamnă „soare nemişcat” şi marchează prima zi a iernii astronomice în emisfera nordică, cea mai scurtă zi şi cea mai lungă noapte a anului în emisfera nordică. Acest eveniment astronomic este legat de mişcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecinţa mişcării reale a Pământului în jurul Soarelui. În emisfera sudică a Pământului, fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri