13 C
Sibiu
duminică, 06 octombrie, 2024

Bursele de merit: Ministerul Educaţiei a schimbat din mers regulile jocului

Știri din Județ

Orice elev este învăţat încă de la gărdiniţă că nu poţi schimba regulile jocului, în timpul desfăşurării acestuia. Se pare că şefii din Ministerul Educaţiei au lipsit de la această lecţie. SIBIU INDEPENDENT a încercat să afle dacă este legală aplicarea din semestrul II a notei mărite de minister pentru acordarea burselor de merit de la 8,50 la 9,50. Răspunsurile oficiale şi ale juriştilor se bat cap în cap.

Se ştie deja că Ministerul Educaţiei a decis prin Ordin în 22 decembrie 2021 să modifice regulile de acordare a burselor de merit în România. Pentru a acorda la mai puţini elevi burse, ministerul a decis să crească nota minimă de la 8,50 la 9,50. De asemenea a anunţat şi o mărire a cuantumului bursei. Dar per total ministerul Educaţiei a făcut mega-economie la bani, prin reducerea drastică a numărului de elevi care mai iau burse de merit.

Publicitate

Mai multe asociaţii ale elevilor şi părinţilor au criticat decizia ministerului, iar unele se gândesc să o atace în instanţă. Problema pe care am descoperit-o este însă alta: aplicarea ordinului trebuia să se facă din anul şcolar 2022-2023 şi nu din semestrul II al anului şcolar 2021-2022. Juriştii consultaţi de SIBIU INDEPENDENT ne-au dat dreptate. Culme este că şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu recunoaşte că metodologia de acordare a burselor de merit este aceasta: „Bursa de merit se acordă pe anul școlar următor, în baza mediei finale a anului școlar anterior (exceptie clasele a V-a și a IX-a care primesc bursa de merit în baza mediei semestrului I), în conformitate cu Ordinul Ministrului Educației nr. 5.870 din 22.12.2021 privind aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor din învățământul preuniversitar de stat” (răspuns oficial acordat de IŞJ Sibiu pentru Sibiu Independent).

Doar că Inspectoratul face referire strict la ordinul ministerului din decembrie, care a modificat şi nota. Altfel spus, da se acordă bursa de merit pe un an şcolar în baza mediei din anul anterior şcolar, dar Ministerul Educaţiei îşi arogă dreptul să modifice oricând nota minimă, chiar şi în timpul acordării unei burse.

Problema este că în Ordinul Ministerului Educaţiei nr 5576 din 2011 se prevedea acelaşi lucru, dar cu alte medii, mai mici. Evident că Ministerul Educaţiei poate da câte ordine doreşte, dar aplicabilitatea ultimului ordin este contestată de părinţi prin faptul că se aplică „din mers”, adică în anul şcolar 2021-2022. Părinţii şi juriştii consultaţi de noi contestă aplicabilitatea legală a ordinului din semestrul II. „Să luăm cazul unui elev din clasa a VII-a care a luat la finele clasei a VI-a media 9.30. În semestrul I din acest an şcolar a luat bursă, acum nu mai ia în semestrul II. Deşi peste tot scrie că se acordă bursa de merit în baza notei de la finele anului trecut şcolar. Ori Ministerul Educaţiei a schimbat regulile jocului” ne-a declarat reprezentanta unei asociaţii de părinţi din Sibiu care a dorit să rămână anonimă.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu face cum vrea Ministerul Educaţiei

Cei de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu (IŞJ) fac exact cum li s-a ordonat de la Ministerul Educaţiei. Adică aplică ordinul din decembrie din semestrul II deja.

„Ministerul Educatiei a modificat in ianuarie 2022 baremul minim de acordare a bursei de merit, acesta aplicându-se începând cu semestrul II al anului școlar 2021 -2022. Prin adresa nr. 109 din 21.01.2022 a Direcției Generale Învățământ preuniversitar din cadrul Ministerului Educației privind unele precizări la aplicarea O.M.E. 5.870/2021 se specifică: „Începând cu semestrul al II-lea al anului școlar 2021-2022, acordarea burselor elevilor din învățământul preuniversitar de stat se realizează pe baza criteriilor generale aprobate prin Ordinul ME nr. 5870/22.12.2021, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 8/4.I.2022” Această notă informativă a fost transmisă către toate unitățile de învățământ din județul Sibiu în ziua de 21.01.2022.” (răspuns oficial IŞJ Sibiu către SIBIU INDEPENDENT).

Şi aici apare o problemă legală. Nota informativă de la minister a venit în teritoriu DUPĂ începutul semestrului al II-lea şcolar.

Ce nu au reuşit cei de la IŞJ Sibiu să ne lămurească este cum se poate contabil realiza aplicarea de acum a acesui ordin. În condiţiile în care la începutul anului şcolar 2021-2022 s-au emis decizii de plată a burselor de merit pentru un număr de elevi, cu alocarea de bugete corespunzătoare, iar acum numărul elevilor se schimbă. E ca şi cum doi oameni fac un contract pe un an de zile, plătibil în două rate, iar la mijloc unul nu mai plăteşte. În cazul de faţă, statul român, prin Ministerul Educaţiei refuză să mai plătească a doua tranşă din bursele de merit pentru acest an şcolar.

Noi facem legea, cum vrem

Răspunsul IŞJ Sibiu la sesizarea noastră că prin aplicarea ordinului din decembrie 2021 deja din semestrul II al acestui an şcolar se încalcă Codul Fiscal şi legislaţia fiscală din România care prevede că nu se pot emite acte legislative retroactiv fiscal, a venit sec: ministerul face legea, cum vrea. Nu au spus-o ad literam aşa, dar asta este ideea:

Mărirea valorii mediei pentru obținerea bursei de merit pentru sem. II a anului școlar 2021 – 2022 nu reprezintă o modificare a unui act fiscal, deoarece anul fiscal nu corespunde cu anul școlar (acesta desfășurându-se pe parcursul doi ani fiscali).

Adresa nr. 109 din 21.01.2022 a Direcției Generale Învățământ preuniversitar din cadrul Ministerului Educației privind unele precizări la aplicarea O.M.E. 5.870/2021 menționează: „În conformitate cu prevederile art. 82 alin. (3) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, criteriile generale de acordare a burselor se stabilesc de către Ministerul Educației

De asemenea, art. 9 alin. (1) din Noul Cod Civil prevede că: ”Cel care a adoptat norma civilă este competent să facă și interpretarea oficială” a acesteia, respectiv Ministerul Educației, fapt realizat prin adresa nr. 109 din 21.01.2022 a Direcției Generale Învățământ preuniversitar din cadrul Ministerului Educației privind unele precizări la aplicarea O.M.E. 5.870/2021.” (răspuns oficial IŞJ Sibiu către SIBIU INDEPENDENT).

Şi legea este mereu de partea celor care o fac şi o modifică din mers. Legea Educaţiei Naţionale nr 1 din 2011 a suferit în timp zeci de modificări prin ordonanţe, nu prin Parlament. Articolul 5 alineatul 2 prevede clar că orice modificare se aplică din anul şcolar următor. Însă Guvernul a avut grijă să emită o ordonanţă prin care a anulat pe durata stării de urgenţă această prevedere se suspendă (OG58/2020): „ART. 12
Pe durata decretării stării de urgenţă şi până la data de 1 septembrie 2020, se
suspendă aplicabilitatea prevederilor art. 5 alin. (2) din Legea nr. 1/2011, cu
modificările şi completările ulterioare.” Doar că România nu mai este de mult în stare de urgenţă, ci doar de alertă….

Concluzii: Statul face ce vrea…. până la judecată

Am consultat doi avocaţi din Sibiu pe această speţă şi ne-au răspuns că singura soluţie în acest caz este acţionarea individuală sau în colectiv în instanţă. Atacarea ordinului Ministerului Educaţiei, cât şi adresa mai sus menţionată care face interpretarea privind data de aplicare a burselor de merit. Indiferent dacă vor fi părinţi sau asociaţii de profil care vor ataca decizia, ordinul respectiv devine încă o pată pe faţa ministerului Educaţiei şi o concluzie simplă: au preferat să taie banii de la copii, decât din alte surse.

Nota redacţiei: Precizăm că Ministerul Educaţiei nu a dat răspuns solicitărilor noastre pentru acest articol, doar Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu a răspuns.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

EDITORIAL: 5 ani de SIBIU INDEPENDENT

Medalii pentru karateka la mondiale

Adolescenți sibieni în dialog cu actorii la teatru

Accident mortal pe Valea Oltului, lângă Racovița

Fetele de la FC Hermannstadt au cedat la Bistrița

Fetelele de la AcroDance Sibiu sunt campioane europene