18.1 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

EDIORIAL: România trebuie să se trezească

Știri din Județ

Invazia Rusiei în Ucraina trebuie să fie un apel de trezire pentru statul român. Rusia nu mai este un uriaș adormit în apropierea României, ci un agresor. Lecțiile istoriei ne arată că ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina, se poate întâmpla mâine în Republica Moldova. În plus, criza refugiaților ucraineni trebuie abordată rapid prin decizii ale statului, inclusiv în domeniul legislativ.

Politica lui Putin de transformare a Rusiei în stat invadator necesită un răspuns rapid al statului român. Republica Moldova are și ea o „republică” pro-rusă. Nu o recunoaște, încă, nimeni, dar nu este departe ziua când Putin va declara că este parte din patria Rusia. Poate acum este momentul oportun pentru o mișcare îndrăzneață a politicienilor români și moldoveni. Poate este momentul unui referendum fulger în cele două țări care să aprobe unificarea. Re-aducerea Republicii Moldova în granițele României este cu siguranță o dorință a tuturor românilor de dincoace și dincolo de Prut. Iar această unire ar aduce și garanții de securitate pentru Moldova.

Problema refugiaților a fost deja abordată de cetățenii români dornici să ajute. Încă de la primele orele ale invaziei, ucrainenii au început să fugă din calea războiului. Mii de români s-au organizat pe Facebook pentru a găzdui refugiați. Dar aceștia au nevoie nu doar de cazare în condiții normale, ci și de hrană, haine și, mai ales, un loc de muncă. Pentru că o astfel de criză a refugiaților durează luni de zile, dacă nu ani. Statul român trebuie să ia măsuri rapide, una fiind acordarea cetățeniei române refugiaților sau măcar un statut legal de refugiat cu drepturi. Sunt mulți români care doresc să angajeze ucraineni, dar legislația muncii la noi este complicată pentru cetățenii non-UE. Ori aici intervine rolul statului de a lua măsuri legale rapide.

Încă odată, românii s-au dovedit empatici la problema altor locuitori. Și s-au mișcat, din nou, mult mai repede ca instituțiile statului. Să sperăm că birocrația tipic românească nu va întârzia măsurile instituționale. Deja sunt și în județul Sibiu ucraineni refugiați. Și vor mai veni. Sibienii s-au organizat deja în oferirea de transport, cazare, hrană. Chiar și locuri de muncă. Pentru că acești refugiați trebuie tratați ca oameni cu demnitate și nu doar ca victime colaterale ale unui război pe care nu și l-au dorit.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr încheie etapa la Miercurea Ciuc