spot_img
14 C
Sibiu
miercuri, 08 mai, 2024
spot_img

„Ești prețios!” – proiect de terapie prin artă, implementat la Mediaș

Știri din Județ

Publicitate

Joi, în data de 24 februarie în Căminul Cultural Albești, respectiv vineri în data de 25 februarie la sediul Asociației Phoenix Speranța în Mediaș a avut loc lansarea proiectului „Ești prețios!”

Publicitate

Este vorba de un proiect generos, izvorât din grija și profesionalismul oamenilor buni, unui grup de actori păpușari cu sprijinul psihologilor, psihopedagogilor și asistenților sociali din cadrul celor două instituții partenere.

Proiectul a reunit forțele Asociației S’artR – vient de l’âme din Mediaș, a Centrului de Servicii Sociale  „Casa Luminii” din cadrul Asociației „Viața are Sens!” Albești și al Asociației Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj – Centrul de Recuperare Neuromotorii „Pruncul Isus” Mediaș.

Proiectul de terapie prin artă este dedicat 20 de copii cu nevoi speciale, benefiaciari ai celor două centre partenere, finanțat prin programul „MOL pentru sănătatea copiilor”, ediția a 13-a, 2021, program organizat de Fundația Pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziție de MOL România.

Proiectul se va derula în perioada 1 februarie – 30 iunie 2022, obiectivul său principal fiind acordare de sprijin prin puppet play, jocuri dramatice și metoda Singing Hospitals copiilor pentru îmbunătățirea abilităților de comunicare, exprimare și relaționare. Echipa de artiști format din Demeter Ferencz, Gál Orsolya și Wenzel-Gazdag Erzsébet va realiza, printr-un proces creativ de 3 luni, câte un specatacol de teatru de păpuși cu fiecare grup în parte, premierele fiind planificate local în Albești, respectiv Mediaș. Totodată, la final de proiect va avea loc o întâlnire între cele două grupuri de beneficiari, prezentând munca copiilor unui public mai larg, format din aparținăroii beneficiarilor și angajații celor două centre, asigurând platformă pentru schimburi de bune practici şi experienţă între angajații centrelor partenere, respectiv oferind părinților copiilor cu afecțiuni similare, oportunitate de a se cunoaște și de a se încuraja reciproc.

Asociația S’artR – vient de l’âme, condusă de Wenzel-Gazdag Erzsébet, în cele 10 ani de la înființarea ei a implementat o serie de proiecte sociale, culturale și de terapie prin arte având un focus accentuat pe activități integrative din punc de vedere social și cultural. „Este un proiect de suflet, pe care l-am început să-l gândim acum de 5-6 ani, iar acuma începem să-l implementăm. Este foarte emoționant și pentru noi” – a declarat președinta asociației.

Actorul păpușar Demeter Ferencz a prezentat la ambele evenimente spectacolul de teatru „Prințul Fericit” în regia lui Vadas László, atrăgându-ne atenția asupra faptului că „inima Prințului este la noi toți, noi trebuie să avem grijă de ea.”

Doamna arhitect-păpușar Gál Orsolya ne-a făcut cunoscut detalii importante despre procesul creativ care v-a fi realizat în cadrul proiectului „Ești prețios!” Prin prezentarea ei în cadrul evenimentului doamna Gál a evidențiat atât copiilor cât și părinților acestora faptul că fiecare copil inclus în acest proiect va putea contrubuii în felul lui aparte fără de a avea frica de a face ceva greșit.

Doamna Adelina Biriș manager de proiect C.R.N. „Pruncul Isus” Mediaș a urat „bine ați venit noilor colegi artiști cu care vom lucra de acuma împreună pentru binele copiilor și realizarea acestui frumos proiect.”

András Imre, directorul executiv al Fundației Pentru Comunitate, fiind prezent la Mediaș, a încurajând echipa să nu se oprească la acest singur proiect, pentru că este mare nevioe de inițiative similare.

Fundația Pentru Comunitate finanțează, în cadrul acestei runde al programului „MOL pentru sănătatea copiilor” 17 proiecte de terapie emoțională, terapie prin artă și intervenții psihosociale în beneficiul a 678 de copii care trăiesc cu diferite dizabilități, suferă de boli cronice sau se află în curs de recuperare după afecțiuni grave. Suma totală alocată pentru implementarea acestor proiecte este de 400.000 de lei.

Valoarea totală al proiectului „Ești prețios!” este de 33.782Ron, din care suma de 24.935 Ron finanțată de către Fundația Pentru Comunitate și MOL România.

Valoare cofinanțării de 8.847 Ron va fi asigurată de către Asociația S’artR – vient de l’âme din surse proprii.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

BC CSU Sibiu a pierdut primul meci cu Dinamo

Claudiu Niculescu a plecat de la Șelimbăr

Ultimul meci acasă pentru CSC Șelimbăr