4.1 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Șura Mare: Carnavalul De-Altădată – un spectacol al costumelor de carnaval, al măștilor și al distracției

Știri din Județ

Din dorința de a readuce la lumină tradițiile localităților Șura Mare și Hamba și, totodată, dintr-o datorie morală față de comunitate, anul acesta, Primăria comunei Șura Mare, prin Departamentul de Cultură, Tineret și Sport, in colaborare cu Asociația Șura Mare Culturală și cu susținerea întregii comunități, organizează pe 5 și 6 Martie 2022 Carnavalul de-altădată, ce se dorește a ajunge în scurt timp o festivitate cu tradiție, un spectacol al costumelor de carnaval, al măștilor și al distracției.

În comunitatea din Șura Mare și Hamba, din vechi timpuri, s-a împământenit un obicei deosebit, preluat de la sași, numit Cârnilej, care se desfășura înainte de începerea Postului Mare, in general, la o săptămână după Cârnilejul organizat de sașii din localitate. Oamenii se împărțeau in” vătășii”, iar fiecare vătășie avea un reprezentant care se ocupa de organizarea sărbătorii. Încă din luna ianuarie își confecționau măști și costume deosebite pentru a putea participa la Cârnilej. După o paradă a costumelor pe ulițele satului, oamenii se întâlneau într-o locație stabilită și petreceau până in zori de zi. Cu timpul, acest obicei a fost dat uitării.


Așadar, pe data de 5 Martie 2022, vă invităm să fiți părtași la Cârnilejul de altădată pe străzile din Șura Mare și Hamba, începând cu ora 13.00. În căruțe frumos împodobite, cu fanfară și oameni mascați, alaiul merge pe ulițele satului, strigă, cântă si urează de bine celor ce ii ies in cale. Printre strigături si urale, alaiul ii înștiințează pe localnici că a doua zi, la Căminul Cultural din Hamba, începând cu ora 16.00, se va organiza un carnaval…in regim pandemic…și sunt invitați să participe.


Pe 6 Martie 2022, in intervalul orar 16.00-22.00, la Căminul Cultural din Hamba se continuă Carnavalul de-altădată, cu muzică, mâncare și voie bună. Costumul de carnaval și masca sunt elementele principale de vestimentație ale tuturor participanților.
Având in vedere contextul pandemic, pe data de 6 Martie 2022, locuri din Căminul Cultural din Hamba sunt limitate.


Evenimentul se realizează ținând cont de normele de protecție împotriva COVID19 și restricțiile in vigoare, iar eventualele modificări vor fi anunțate in timp util.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri