0.2 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Array

Ghișeul digital al Primăriei Sibiu, în testare

Știri din Județ

De astăzi, Primăria Sibiu pune la dispoziția sibienilor un nou instrument electronic: un ghișeu digital, instalat la intrarea în sediul din Piața Mare. Fără coadă la ghișeul fizic, în câțiva pași simpli, se pot plăti taxele și impozitele locale.

Mai mult, ghișeul este o variantă și pentru cetățenii care nu sunt vaccinați și nu au un test negativ și care altfel nu ar putea intra spre ghișeele fizice din Primăriei.


Proiectul SALT Sibiu: Administrație de calitate, accesibilă locuitorilor prin tehnologie, derulat de Primăria Sibiu cu finanțare din fonduri europene, se concretizează treptat în noi instrumente pe care sibienii le pot utiliza în relația cu Primăria sau pe care instituția le va folosi pentru a crește calitatea serviciilor oferite.

Ghișeu digital al Primăriei Sibiu, în testare. La intrarea pentru cetățeni în sediul principal al Primăriei Sibiu din Piața Mare a fost instalat și pus în funcțiune un aparat care va asigura accesul de serviciile Primăriei fără a fi necesar să stați la coadă pentru a ajunge la ghișeu, în fața unui funcționar. După perioada de testare și încărcarea tuturor funcțiunilor, acest ghișeu va sta la dispoziția sibienilor în program non-stop, până atunci fiind disponibil cetățenilor în orele de program ale instituției.

În această primă etapă este funcțională componenta de plată a taxelor și impozitelor. Aici puteți plăti peste 100 de tipuri de taxe și impozite, dintre care menționăm: impozitele pe teren, casă sau mașină, taxa de salubrizare, taxe pentru eliberarea unor documente, taxe de timbru și amenzi. Puteți consulta lista completă a taxelor și impozitelor care se pot achita la ghișeul electronic pe următorul link: LISTĂ TAXE ȘI IMPOZITE.

Plata se poate face introducând datele dumneavoastră personale sau scanând codul de bare de pe decizia de impunere pe care o primiți acasă de la Direcția Fiscală.

“Acest ghișeu electronic este o alternativă de a comunica cu Primăria în această perioadă când, legislația impune prezentarea unui certificat verde pentru accesul în sediile Primăriei. Fiind instalat chiar la intrarea în sediu, cetățenii care nu pot prezenta dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau a testării, pot folosi acest ghișeu” (Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu)

6 pași simpli pentru plată:

Selectați de pe ecran tactil ce impozit sau taxă doriți să achitați
Introduceți cartea de identitate în fanta marcată, pentru a fi scanată.
Completați restul detaliilor marcate cu câmpuri roșii; cu tastatura compactă de pe aparat, completarea este simplă
Selectați de pe ecran “Plătește”
Introduceți cardul bancar în fanta marcată și urmați aceeași pași ca pentru orice plată pe care o faceți prin POS
Ridicați chitanța! Este un pas important pentru că nu se emit duplicate și este dovada plății pe care trebuie să o păstrați.


Etapa următoare este adăugarea pe acest terminal a funcției care să permită depunerea de documente. Orice cerere, de la cea pentru certificatul de urbanism și până la solicitările pentru certificate de nomenclatură stradală sau petiții și sesizări, acestea se vor putea introduce în aparat și veți primi număr de înregistrare
În pregătire:

În luna decembrie, Primăria Sibiu a semnat două contracte pentru a continua digitalizarea activității instituției:

Un sistem integrat de management al documentelor din arhiva electronică
Servicii de arhivare electronică și retrodigitalizare

Aceste instrumente sunt de uz intern Primăriei însă rezultatul pentru sibieni va fi o mai mare rapiditate în accesarea arhivelor de către funcționari și deci un timp mai scurt de procesare a solicitărilor. Termenul de livrare a celor două instrumente este de 6 luni.


Reamintim că în cadrul acestui proiect s-au realizat până acum următoarele:

Primăria Sibiu a obținut certificare ISO, atestând astfel că în instituție există procese și proceduri manageriale corecte. Concret, pentru sibieni aceasta înseamnă servicii de mai bună calitate
Dosarele juridice ale Primăriei sunt gestionate electronic din iunie 2020, ceea ce a eficientizat activitatea în acest domeniu. Spre exemplu: termenele date de instanță sunt atent urmărite, iar funcționarii sunt atenționați când se apropie un termen de prezentare în instanță.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș