spot_img
5.2 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img
Array

Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu: Gânduri către Ucraina

Știri din Județ

Publicitate

Iată câteva gânduri și imagini cu care elevii de la Colegiu Național Octavian Goga Sibiu au finalizat discuţiile avute cu Mihai Văcaru-Sora, absolvent de Goga și de Drept, care s-a întors în şcoală pentru a preda educaţie juridică claselor de liceu.

R Ă Z B O I  Î N T R E  R U S I A  Ș I  U C R A I N A

„Vreme trece, vreme vine/Toate-s vechi și nouă toate/Ce e rău și ce e bine/Tu te-ntreabă și socoate” , afirma poetul Mihai Eminescu, în opera literară „Glossă”. Aceste versuri ne răsună în minte în ziua de astăzi, în contextul tragicului eveniment din data  de 24 februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina, iar în acest fel s-a produs fenomenul numit război, beligeranții acestuia fiind Rusia și Ucraina, Rusia este țara atacatoare, iar Ucraina țara invadată. Vladimir Putin, președintele rus, a transmis că această operațiune are ca scop demilitizarea și denazificarea Ucrainei, astfel Rusia susține că armata Ucrainei este periculoasă, fiind condusă de neo-naziști. Liderul de la Kremlin i-a avertizat pe liderii internaționali să nu intervină, astfel vor suferi consecințe foarte grave. Așadar, armata rusă a lansat rachete în diverse orașe din Ucraina, iar scopul principal este capitala Kiev. Situația este foarte complicată, dar sperăm că va fi un deznodământ cât de curând, iar acesta să fie unul fericit.

De asemenea, dreptul la viață susținut de articolul 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului este încălcat, astfel multe persoane nevinovate au sfârșit tragic și multe sunt în continuare într-un pericol evident.

Totodată, articolul 5, privind dreptul la libertate și securitate al aceleiași Convenții sus-menționate, este încălcat, astfel că aceste drepturi menționate în articol sunt eludate, în special prin instituirea legii marțiale.

În altă ordine de idei, putem afirma că articolul 3 este, de asemenea, încălcat, articol privind interzicerea torturii, datorită faptului că multe persoane au experimentat sentimentul de tortură, nefiind permis a se recurge la astfel de procedee.Tocmai în acest sens, înțelegem să ne exprimăm sentimentul de solidaritate față de statul care se învecinează cu noi și să le transmitem sentimentul nostru de compasiune și apreciere pentru modul în care își apără țara.

Articolul al 4-lea al Convenției a III-a de la Geneva protejează personalul militar capturat. În acest război, Ucraina susține faptul că a luat peste 200 de prizonieri ruși. Acești prizonieri au fost întrebați cum de au ajuns pe teritoriul Ucrainei, dar unul dintre ei a răspuns: „Inițial ne-au spus că stăm doar la graniță, apoi ne-am trezit în război! Nu am avut de ales”. Este răspunsul unui militar rus oferit forțelor de securitate ucrainene care l-au capturat.

În acest război, rușii au încălcat și art. 16 care reglementează protecția bunurilor culturale, unde se atestă faptul că „este interzisă comiterea de acte de ostilitate îndreptate împotriva monumentelor istorice, operelor de artă sau lăcaşurilor de cult care constituie patrimoniul cultural sau spiritual al popoarelor şi folosirea lor în sprijinul activităţilor militare”. Aceste bunuri culturale reflectă istoria și civilizația poporului ucrainean. Acestea sunt dovada unei moșteniri culturale străvechi, care trebuie protejată.

În concluzie, prin argumentele prezentate, înțelegem să susținem lupta statului vecin. Această defensivă nu este una strict militară, ci implică lupta pentru a menține în viață cultura, civilizația și autenticitatea, în adevăratul sens al cuvântului , a poporului ucrainean.

Eseu realizat de: Bîrsan Alexandra, Diaconu Radu, Gavrilescu Bianca, Hanț Ruben, Hrițuleac Teodora, Joarză Andreea, Lazăr Radu, Neagu Alexandru, Resiga Bogdan, Stoica Alexandra, Stupariu Sergiu, Vîrtej Karina.

CITEȘTE ȘTIREA COMPLETĂ AICI

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului