0.2 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

EDITORIAL: Criza benzinei – adevăr şi minciună

Știri din Județ

Nu am crezut să mai prind vremuri ca ieri seară. Sibiul, ca toate oraşele României, a fost cuprins de „criza” preţului benzinei şi motorinei. Mii de maşini (şi nu exagerez) au paralizat oraşul datorită cozilor formate la pompe. Unii au luat un plin, alţii cu cisterna. Toţi mânaţi de informaţia că noaptea trecută va creşte preţul la 11 lei pe litru. Uite că noaptea a trecut şi preţul nu a crescut… chiar aşa mult. Dar se impune o analiză la rece a evenimentelor de ieri.

Am citit opinii care mai de care prin ziare, social media sau exprimate de autorităţi. Unele adevărate, altele false. „Criza” de ieri a fost generată de mai mulţi factori. Pentru orice şofer este evident că preţul la pompă creşte zilnic. Mai accelerat ca alte dăţi. În ultimele 4 zile preţul benzinei standard la unul din cei mai mari distribuitori a crescut cu 11% sau 79 de bani. Războiul din Ucraine şi informaţiile legate de petrolul rusesc au crescut tensiunea. Apoi a picat şi o ştire din vestul ţării că benzinăriile MOL, deţinute de o companie din Ungaria, au crescut brusc preţurile. Imaginile cu preţuri astronomice la aceste benzinării s-au viralizat pe Whatsapp şi Facebook. Dar de ce MOL a mărit preţul brusc aşa mult la peste 9 lei pe litru sau chiar 11 lei în unele staţii? Motivul oficial anunţat a fost că sunt probleme la o rafinărie a firmei din Ungaria. Totuşi problemele de la rafinărie de acum, nu justifică mărirea preţului la combustibilul de pe stoc din pompele MOL din România.

Aici miroase a speculă. Guvernul a anunţat târziu aseară că va face controale. Dar ştim că statul român până face ceva concret durează o veşnicie. Şi adesea fără repercursiuni reale. Am observat ieri, la prânz, că majoritatea micilor benzinari din judeţul Sibiu au închis brusc pompele. Să fi rămas toţi deodată fără combustibil? Nu. Le-au redeschis târziu ieri sau azi cu preţuri mult peste 8 lei pe litru la combustibil. Alţi speculanţi. Dar cu aceşti mici benzinari locali suntem obişnuiţi. Mai toţi au dosare pe rol la parchet şi în instanţe şi …. sunt bine mersi cu averile la purtător.

„Criza” de ieri a benzinei şi motorinei ne arată cât de slab este Guvernul în faţa unui război modern al fake-news-ului. Problema este că informaţia circulată ieri de români pe social media avea un sâmbure de adevăr: preţul a crescut astă noapte, dar nu aşa mult cum se anunţa. Totuşi 44 de bani peste noapte este mult – mă refer la lanţurile serioase de distribuţie. Pentru că MOL a dovedit ieri neseriozitate, să nu spun altceva… Ori Ministrul Energiei a declarat aseară că nu va creşte preţul, maxim 15 bani. O altă minciună?

Preţul la combustibil va creşte. Chiar dacă ieri preţul petrolului a scăzut puţin pe bursele internaţionale. La noi nu se va vedea. Nu vom avea creşteri de 3-4 lei peste noapte, dar cu siguranţă, o spun toţi analiştii, vor creşte cu 3-4 lei în una-două luni de zile. Şi oricâte stocuri ai face, tot vei băga la pompă cu 10 lei sau 12 lei litrul. Pentru că ni se pare aberant, dar la fel ni se părea când puneam acum doi ani benzină cu 4,8 lei litrul că nu am da niciodată 7 sau 8 lei pe litru. Uite că dăm. Şi vom da oricât pentru că suntem dependenţi de maşini.

Problema însă este altundeva. Creşterea preţului la combustibil se va reflecta ca un val tsunami în toată economia. Un al doilea val după cel deja generat de creşterea preţului la energie. Sau credeţi să alimentele şi restul produselor se teleportează la rafturi? Ori că agricultura se mai face cu un cal şi o sapă? Sau că pachetele ajung acasă cu „sfântul duh” ori porumbei? Preţurile în creştere ale combustibilului le vom regăsi în tot ceea ce cumpărăm.

Ce nu înţeleg eu, ca şi în tsunami-ul din energie, este de ce în aceste vremuri Guvernul se încăpăţânează să ne „mulgă” tot pe noi prin taxele şi accizele pe care le ia? Orice litru cumpărat de la pompă are o componentă importantă care merge la stat. Orice metru cub de gaz sau kilowatt de curent, de asemenea. Nu se poate renunţa la aceste taxe măcar în plină criză? Pro-guvernanţii din partide vor spune că din banii luaţi de pe combustibil Guvernul face autostrăzi. Sincer?! Păi cu câţi bani a luat în ultimii 20 de ani pe combustibil ca taxe Guvernul trebuia să avem deja 5.000 de km de autostrăzi. Dar nu sunt. Ştim cu toţii de ce. Aşa că lăsaţi vrăjeală de la guvernare şi scoateţi toate taxele temporar. Aşa vom plăti combustibil mai ieftin, iar impactul asupra economiei va fi mai mic. Că doar nu toţi avem salarii de „regii autonome” sau de „Bucureşti”.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș