spot_img
12.2 C
Sibiu
marți, 23 aprilie, 2024
spot_img

PREMIERĂ: Doi balerini ucraineni dansează la Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Doi balerini ai Teatrului Naţional Academic de Operă şi Balet Odesa, Ekaterina Tomashek (solistă) şi Victor Tomashek (prim-solist), refugiaţi la Teatrul de Balet Sibiu în urma conflictului din Ucraina, vor dansa pentru prima dată, sâmbătă, în cadrul „Galei de balet”, potrivit unui comunicat de presă remis de instituţia de cultură sibiană.

„Nu puteam rămâne indiferenţi în faţa dramei prin care trec artiştii din Ucraina în această perioadă cumplită de război, în care ţara lor este invadată, de aceea am răspuns fără ezitare când cei doi dansatori ne-au întrebat dacă îi putem ajuta. Ekaterina şi Victor Tomashek, care formează un cuplu în viaţa de zi cu zi, vor dansa alături de Teatrul de Balet Sibiu, până când situaţia le va permite să se întoarcă în ţara lor. În faţa acestei tragedii care se întâmplă în ţara vecină, obligaţia noastră este să fim uniţi, să ajutăm atunci când ne stă în putinţă să facem asta şi cu toată credinţa, să sperăm că acest război cumplit se va sfârşi şi ne vom putea bucura din nou de pace. Sper ca aplauzele de sâmbătă şi duminică ale publicului nostru să aducă acestor dansatori bucuria şi speranţa de care avem cu toţii atât de mare nevoie”, a declarat Ovidiu Dragoman, manager la Casa de Cultură a Municipiului Sibiu şi Teatrul de Balet.

Ekaterina Tomashek a absolvit cursurile Şcolii de Coregrafie din Kazan, Rusia, iar după absolvire a fost invitată să danseze la Opera şi Teatrul Naţional din Donetsk, Ucraina. Din 2014, Ekaterina a fost solistă a Teatrului Naţional Academic de Operă şi Balet Odesa. Repertoriul său include roluri solistice în spectacole precum: „Carmen”, „Giselle”, „Don Quijote”, „Chopiniana”, „Lacul Lebedelor”, „Frumoasa din pădurea adormită” etc. Are o vastă experienţă scenică, a participat la festivaluri de dans şi la turnee atât în Europa (Bulgaria, Franţa, Germania, Suedia, Olanda, Elveţia etc.), cât şi în Asia (China). În anul 2016, a participat la emisiunea TV „So You Think You can Dance” Ucraina.

„Românii au fost foarte ospitalieri şi ne-au ajutat foarte mult. Ne-au primit cu foarte multă căldură şi la Iaşi, primul oraş din România unde am ajuns, şi apoi, şi în Făgăraş, şi în Sibiu, unde suntem astăzi. Inclusiv pe drum, pe autostradă, românii au venit la noi să ne ajute şi ne-au oferit sprijinul necondiţionat. Toată această grijă a fost surprinzătoare şi copleşitoare pentru noi. La Sibiu, am găsit un colectiv tânăr, dar foarte puternic şi cu o tehnică de dans foarte bună. Suntem recunoscători că avem această şansă de a fi astăzi aici. Mi-aş dori ca publicul din Sibiu, cu care ne întâlnim sâmbătă şi duminică la Gala de balet, să ştie că ucrainenii sunt oameni muncitori şi talentaţi şi ne facem fiecare meseria cu foarte multă pasiune. Românii din Iaşi şi Făgăraş care ne-au ajutat până am ajuns la Teatrul de Balet Sibiu ne-au spus că vor veni la Sibiu să ne vadă dansând. Aş vrea să mulţumim Teatrului de Balet din Sibiu pentru că ne-a întins această mână de ajutor, nesperat la momentul când am plecat din ţara noastră”, a spus Ekaterina Tomashek.

Victor Tomashek a absolvit cursurile Şcolii de Coregrafie din Kiev, în 2008. A dansat la Opera şi Teatrul Naţional din Kiev, pentru ca mai apoi să fie invitat să lucreze la Teatrul Naţional din Donetsk, iar din 2014 a fost prim-solist al Teatrului Naţional Academic de Operă şi Balet Odesa. A dansat roluri solistice în cele mai cunoscute spectacole, din care amintim o mică parte: „Don Quijote”, „Spartacus”, „Spărgătorul de nuci”, „Giselle”, „Lacul Lebedelor”, „Frumoasa din pădurea adormită”. A participat la turnee în Franţa, Germania, Elveţia, Suedia, Bulgaria, Olanda şi China. Este laureat al concursurilor din ţara natală şi Rusia, a fost finalist în cadrul emisiunii TV „Everybody Dance” Ucraina, în 2015. Înainte de izbucnirea războiului din ţara natală, a participat la emisiunea TV „World of Dance”.

„Pe 24 februarie, la 5 dimineaţa, Ekaterina a venit la mine şi mi-a spus ‘Trezeşte-te, a început războiul!’ şi mi-am dat seama în acel moment că de ce ne era frică se întâmplă deja. Am împachetat cât de repede am putut câteva lucruri, strictul necesar, i-am spus soţiei mele că avem mai puţin de o oră să plecăm şi am plecat imediat, împreună cu fiul nostru de patru ani, ştiind că s-ar putea să nu ne mai întoarcem foarte curând. Reacţiile noastre au fost din reflex şi intuitive, pentru că este al doilea război deja din calea căruia fugim. Prima dată, am fugit din Donetsk acum opt ani, când lucram acolo şi iată că opt ani mai târziu trebuie să fugim din nou. Am pornit iniţial spre Polonia, dar o unitate militară a fost bombardată pe acea rută. Un prieten din Odesa ne-a sfătuit să plecăm în România. Am trecut prima dată graniţa în Republica Moldova şi apoi în România. Mulţi dintre colegii şi prietenii noştri din Odesa au plecat din ţară”, a precizat Victor Tomashek.

Sursa info: AGERPRES

Credit foto Ovidiu Matiu, TBS

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr va juca miercuri cu FK Csikszereda