1. A SUSTAINABLE TABLE FOR MULTICULTURALISM AND INCLUSION/ O MASĂ SUSTENABILĂ PENTRU MULTICULTURALITATE ȘI INCLUZIUNE (21-25 martie 2022)
În perioada 20-26 martie 2022, Colegiul Economic ,,George Barițiu” din Sibiu a organizat mobilitatea din cadrul proiectului Erasmus+ A sustainable table for multiculturalism and inclusion cu tema Mâncarea tradițională – o masă ancestrală sustenabilă, participanții venind din Italia, Polonia și Bulgaria. Croația s-a implicat în activitățile propuse în cadrul mobilității virtuale, partenerii croați fiind constrânși să renunțe la mobilitatea fizică din cauza problemelor determinate de anularea zborurilor.

Activitățile au fost planificate astfel încât să ilustreze specificul pregătirii profesionale oferite de instituția noastră, precum și pe cel al orașului și regiunii, dar și să familiarizeze partenerii străini cu tradițiile și cultura locală și să promoveze eco-turismul în regiune.
Astfel, în prima zi (21.03.2022), partenerii străini au fost primiți în colegiul sibian și au fost invitați să deguste micul dejun specific românesc pregătit în spațiul cantinei școlii, după care a urmat incursiunea în universul Muzeului Astra pentru a se familiariza cu rețete tradițional românești pe care elevii implicați în proiect le-au pregătit grupați în echipe mixte, conform instrucțiunilor primite de la profesorii de specialitate. Acest atelier de lucru nu ar fi fost posibil fără sprijinul domnului Iulian Teodorescu care a găzduit grupul de elevi și profesori, oferind materialele necesare realizării activității la Cârciuma din bătrâni. De asemenea, mulțumită domnului Adrian Alexe, oaspeții au aflat informații prețioase despre exponatele din Muzeul Astra.
A doua zi (22.03.2022) a inclus o experiență inedită – vizitarea unei ferme ecologice de oi din munții Cindrel pentru a se observa întregul proces de pregătire a preparatelor specifice unei stâni, a unei comunități de munte. Tot aici elevii au pregătit un preparat specific țării lor.

A treia zi (23.03.2022) a fost dedicată vizitării Parcului Național Făgăraș, urcării la Bâlea Lac pentru a observa și a se lăsa impresionați de panorama oferită de acel loc. Următoarea oprire a fost la păstrăvăria Albota unde, cu sprijinul domnului Martin Mueller, administratorul complexului, elevii au avut posibilitatea nu numai să deguste preparatele românești delicioase, ci și să se implice în aterierele de lucru propuse de organizatori (dezbateri, realizări de postere, concursuri). Li s-a oferit un tur explicativ legat de modul de funcționare a întregii gospodării – bazinele cu pești, brutăria, hidrocentrala, afumătoarea, serele de legume, grajdurile, locurile de cazare, restaurantul, relația cu clienții, alte puncte de distribuție a produselor.

A patra zi (24.03.2022) s-a asociat eco-bucătăriei monahale, grupul de profesori și elevi aflând la Mănăstirea Oașa date despre acest mod de existență, despre adaptarea la un stil de viață diferit și despre respectarea acestuia – relația cu natura și resursele pe care aceasta le oferă.
În cea de-a cincea zi (25.04.2020), elevii și profesorii au fost implicați în câteva activități pe temele proiectului; astfel, grupați și coordonați pentru a susține prezentări legate de alimentația adolescenților și de atitudini nutriționale corecte, pentru a prepara câteva rețete sănătoase și pentru a pregăti câteva feluri de mâncare din resturile de la alte rețete, elevii au învățat ce înseamnă un stil de viață sănătos bazat pe cumpătare și economia circulară. Ziua s-a încheiat cu participarea la activitatea-proiect ,,Magazinul de idei” și cu înmânarea certificatelor de participare la activitățile de proiect derulate în România.

2. OUR LIFE IN OUR HANDS /VIAȚA NOASTRĂ, ÎN MÂINILE NOASTRE
(3-9 APRILIE 2022)
A doua mobilitate pe care Colegiul Economic ,,George Barițiu” din Sibiu a organizat-o, în cadrul unui alt program Erasmus+, s-a desfășurat la scurt timp, în perioada 3-9 aprilie 2022. Aceasta a avut o participare mai amplă, partenerii venind din Polonia, Grecia și Macedonia de Nord. Italia, de data aceasta, a participat doar la întâlnirile online.
Prima zi (4.04.2022) a fost dedicată întâlnirii echipelor din țările participante, precum și vizitării stației de epurare a apei din Sibiu, marcându-se astfel importanța apei în viața noastră. Ziua a continuat cu incursiunea în universul Muzeului Astra din Dumbrava Sibiului, unde, după o masă tradițională la Cârciuma din bătrâni, s-a desfășurat concursul de logouri care promovează puritatea apei, participanții având ocazia de a observa mecanismele vechi de utilizare a apei în diverse activități. Seara a oferit o perspectivă interesantă în plimbarea prin centrul vechi al Sibiului.

A doua zi (5.04.2022) a fost dedicată excursiei în Parcul Național Făgăraș, la Bâlea Cascadă și Lac, o arie protejată ca rezervație naturală, unde s-a putut observa un univers impresionant ca aspect, situare și importanță, participanților fiindu-le prezentat inițial un material referitor la bogăția arealului, la diversitatea florei și faunei pe care o oferă. Pe baza informațiilor din prezentare, s-a organizat un concurs de cunoștințe generale prin care au fost verificate atenția și curiozitatea privind aceste aspecte. Tot aici, în grupuri mixte, elevii au identificat problemele pe care le cauzează turismul în masă asupra mediului și au venit cu soluții menite a reduce impactul negativ asupra zonei montane. Ziua a continuat cu vizitarea păstrăvăriei Albota în cadrul căreia s-a subliniat importanța protejării, dar și a promovării resurselor naturale (pământ, apă, aer, floră și faună).

Ziua a treia (6.04.2022) a fost dedicată excursiei la Cheile Turzii, altă rezervație naturală ce ocrotește mai mult de 1000 de specii de plante și animale, oferind o perspectivă de vis, deosebită prin ansamblul de elemente ale faunei și florei, alături de cascadele și peșterile de acolo. De asemenea, coborârea în mina de sare de la Turda a completat acest tablou natural deosebit. Elevii au surprins istantanee din acest itinerariu, pe baza lor alcătuindu-se o expoziție relevantă din punctul de vedere al surprinderii bogățiilor naturale.

Ziua a patra (7.04.2022) s-a axat pe evidențierea unor aspecte ce țin de stilul de viață sănătos, tradițional, cu trimitere înspre trecut, spre mitologie, istorie și religie, excursia la Mînăstirea Sâmbăta de Sus și la Castelul Bran oferind o imagine inedită a modului în care omul reușește să păstreze legătura cu natura și cu ce aceasta îi oferă.
Ultima zi (8.04.2022) a fost asociată cu un program de prezentări ale unor materiale vizând rețete tradiționale pentru fiecare țară participantă, informații despre flora fiecărei țări, avându-se în vedere sublinierea aspectelor comune, dar și a diferențelor. Activitatea principală a zilei a reprezentat-o plantarea puieților de stejar în zona Tufari, o acțiune de conștientizare a nevoii de implicare a omului în susținerea resurselor naturale organizată în asociere cu Direcția Silvică Sibiu. Ziua s-a încheiat cu cina festivă, moment prielnic pentru evaluarea activităților și înmânarea certificatelor de participare.

3. ACKNOWLEDGEMENT OF THE IMPORTANCE OF PRESERVING BIODIVERSITY AND LOCAL NATURAL RESOURCES: SUSTAINABLE DEVELOPMENT IN TWO SPECIFIC AREAS – MONBAZILLAC și SIBIU/ RECUNOAȘTEREA IMPORTANȚEI CONSERVĂRII BIODIVERSITĂȚII ȘI RESURSELOR NATURALE: DEZVOLTAREA SUSTENABILĂ A DOUĂ ZONE SPECIFICE – MONBAZILLAC și SIBIU (9-13 mai 2022)
În luna mai, Colegiul Economic ,,George Barițiu” se pregătește de o nouă experiență inedită, mobilitatea din Monbazillac, Franța, desfășurată în cadrul unui proiect care promovează conservarea biodiversității locale și a mediului înconjurător. Zece elevi și trei profesori vor participa la activitățile propuse de partenerii francezi și vor asimila informații prețioase despre flora și fauna țării partenere și despre mijloacele de conservare a resurselor naturale printr-o exploatare sustenabilă a acestora.
În prima zi (9 mai 2022), elevii vor participa la cursuri pe temele proiectului alături de elevii francezi în cadrul colegiului din Monbazillac și vor vizita Castelul La Brie.
A doua zi (10 mai 2022), participanții vor face o incursiune în istoria și cultura locului prin vizitarea castelelor Biodynamie și Monbazillac precum și prin turul organizat al orașului Bergerac.
A treia zi (11 mai 2022), elevii și profesorii implicați în mobilitate vor avea ocazia să viziteze un sit de o importanță uriașă în istoria omenirii, respectiv peșterile Lascaux, leagăn al civilizației umane de peste 25.000 de ani, și Les Eyzies.
A patra zi (12 mai 2022), va fi marcată de vizita la lacul Maziere, unde participanții la mobilitate vor putea intra în contact cu diversitatea de plante, insecte și animale specifice zonei. Tot atunci se va vizita și o fermă apicolă, prilej pentru elevi să descopere beneficiile aduse omului de natură.
În a cincea zi (12 mai 2022), elevii vor fi angrenați într-o serie de ateliere de lucru organizate cu sprijinul Consiliului regional din Bordeaux, în cadrul cărora vor purta discuții de interes pe temele proiectului și vor învăța mai multe despre ceea ce înseamnă un stil de viață sănătos.
Cu siguranță, aceste proiecte cu participare internațională au un impact uriaș asupra turismului local, regional și național fiind un bun prilej de promovare a frumuseții locale și a valorilor culturale în cadrul activităților de proiect realizate în colaborare cu partenerii din țările implicate în proiectele Erasmus+. Ceea ce este și mai important este impactul pe care aceste proiecte școlare îl au asupra dezvoltării profesionale și personale a celor implicați prin numeroasele rezultate benefice, relevante în educarea elevilor în spiritul protejării și promovării unei atitudini corecte, sănătoase, bazate pe cooperare și comunicare multiculturală.

Mihaela Răulea, coordonator proiecte Erasmus +