19.1 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

Reciclarea deșeurilor electrice

Știri din Județ

Dacă ar exista un program Rabla pentru mașini de spălat și frigidere, ar fi perfect. Achiziționarea unui frigider nou nu mai este de mult o problemă; în schimb, ce faci cu cel vechi, un mamut de cel puțin 70 kg, e o întrebare care poate da serioase dureri de cap. Soluția cea mai la îndemână este o comandă pe site la SIGUREC MOBILE, sistemul nostru de colectare care preia deșeurile chiar de la ușa dumneavoastră.

Cum se reciclează?

În funcție de tipul de echipament există diferite tipuri de procedee. Cele mari – frigidere, congelatoare – sunt dezmembrate manual, apoi din ele se extrag fluidele (freonul și uleiul din compresor, care sunt stocate în tancuri speciale și trimise la reciclatori de specialitate), după care sunt mărunțite ca orice alt deșeu. Părțile metalice sunt separate cu ajutorul unor magneți, după care se separă chimic bucățile de spumă poliuretanică. Bucățile de metale neferoase – cele care nu sunt atrase de magneți – sunt separate de rest prin diverse metode: centrifugare, scufundarea resturilor într-un lichid (plasticul și lemnul vor pluti, dar metalul se scufundă; de vreme ce bucățile de fier au fost deja extrase, la fund nu mai rămân decât metalele neferoase), cu ajutorul curenților electrici etc.

Ce avantaje are reciclarea?

Desigur, pe lângă motivele evidente – a scăpa de obiectele vechi și voluminoase – reciclarea echipamentelor electrocasnice și electronice are multe avantaje: se recuperează materiale prețioase (în special din computere), în timp ce altele dăunătoare pentru mediu sunt fie neutralizate, fie recuperate. Este cazul freonului, un gaz cu rol de agent de răcire utilizat în frigidere și aparatele de aer condiționat. Freonul este un gaz cunoscut pentru efectele sale negative asupra stratului de ozon din atmosferă, strat care ne protejează de radiațiile ultraviolete (care sunt la rândul lor un factor declanșator al cancerului de piele). Frigiderele și aparatele de aer condiționat produse înainte de 2010 foloseau un tip de freon foarte nociv; cel utilizat în echipamentele mai noi este mult mai puțin dăunător. Cu SIGUREC puteți fi siguri că freonul din aparatele vechi va fi stocat în siguranță și predat unor companii specializate în reciclarea acestuia.

În cazul computerelor, pe de altă parte, reciclarea înseamnă recuperarea unor resurse naturale rare, precum cupru, plumb, aur, argint, paladiu, staniu etc.

Ce pot să predau pentru reciclare?

Aparate de aer condiționat, frigidere, mașini de spălat, cuptoare cu microunde, radiatoare electrice, aparate electrocasnice mici (blendere, mixere, filtre de cafea, aspiratoare, fiare de călcat etc.).

Voi primi o bonificație?

Da, cu siguranță! Acest tip de deșeuri are în sine o valoare relativ ridicată prin comparație cu altele. Valoarea bonusului pentru cumpărături în magazinele partenere SIGUREC depinde de tipul de deșeu și de greutatea acestuia; astfel, un kilogram de frigider-deșeu valorează mai mult decât un kilogram de cuptor cu microunde – deșeu. Motivele țin de complexitatea și costul operațiunilor de reciclare și de valoarea materialelor care pot fi recuperate din acesta.

ARTICOL SUSȚINUT DE ADI ECO SIBIU

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri