17.4 C
Sibiu
duminică, 08 septembrie, 2024

30 de ani de prietenie România – Germania!

Știri din Județ

Sibiul este un oraș deschis spre Europa și spre lume, căutând legăturile cu alte comunități pentru a învăța din experiența acestora, pentru a crea relații de prietenie care să genereze proiecte în beneficiul ambelor părți.

Astăzi, 21 aprilie, se împlinesc 30 de ani de la semnarea de către România și Germania a “Tratatului de cooperare prietenească și parteneriat în Europa”. Orașul nostru se alătură acestei sărbători prin prisma legăturilor istorice, dar și prezente cu Germania.

De-a lungul timpului, Sibiul a aplicat prevederile Tratatului în mod concret și durabil, în beneficiul comunității orașului:

Prezența continuă a Consulatului General al Germaniei în Sibiu încă din anul 1990

Investitorii germani prezenți în Sibiu au creat mii de locuri de muncă, contribuind astfel la dezvoltarea orașului. Zeci de firme germane de dimensiuni mari, medii și mici sunt prezente în Sibiu de ani buni, unele având planuri de extindere a activității în următorii ani, ceea ce denotă o relație funcțională pe termen lung.

În domeniul cultural, Sibiul și Germania au legături puternice. Cultura și tradițiile germane sunt prezente în viața Sibiului multicultural prin spiritualitatea săsească. Datorită acestor legături, învățământul în limba germană este bine reprezentat în oraș, fiind frecventat în marea majoritate de către copii din familiile care nu vorbesc germana ca limbă maternă, fiind apreciat pentru calitate și oportunitatea de a învăța o limbă străină. De asemenea, Teatrul Național Radu Stanca are o secție germană, iar Teatrul pentru Copii și Tineret Gong are reprezentații în această limbă, scopul fiind acela de a ajunge la publicul vorbitor de germană.

Sibiul colaborează din 2002 și respectiv 2005 cu orașele înfrățite Landshut și Marburg din Germania, relația cu acestea fiind constantă de-a lungul anilor și generând proiecte frumoase.

În 2015, actualul Președinte al Republicii Federale Germane, domnul Frank Walter Steinmeier, pe atunci Ministru de Externe, a devenit Cetățean de Onoare al Municipiului Sibiu, semn al bunelor relații

Prin urmare, pentru toate acestea, Sibiul sărbătorește astăzi Tratatul care a oferit atât de multe oportunități de colaborare între comunitatea sa și comunități și entități din Germania. Sărbătoarea de astăzi este importantă pentru România și, implicit, pentru Sibiu și ne exprimăm dorința ca această relație să continue, la fel de puternică și cu rezultate frumoase, orașul nostru având în continuare deschidere și potențial pentru noi colaborări.” (Astrid Fodor, primarul municipiul Sibiu)

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Trenul periurban Sibiu, face un pas mare spre implementare

Premierul Marcel Ciolacu în vizită la Sibiu