12.4 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

De 1 Mai, Tursib circulă cu încă 40 de autobuze noi

Știri din Județ

Primăria Sibiu implementează încă un proiect dedicat mobilității alternative: de duminică, 1 mai, intră pe trasee cele 40 de autobuze noi, ecologice. Acestea vor circula pe traseele 1, 2, 10, 11 și 14.

“Acest proiect continuă modernizarea transportului public din Sibiu, pe care Primăria Sibiu și societatea Tursib s-au concentrat în ultimii ani. Proiectele realizate, în valoare de 163,15 milioane de lei, au avut ca rezultat în primul rând modernizarea parcului auto: 110 autobuze noi au fost cumpărate în ultimii 3 ani, iar până la finalul acestui an sunt așteptate alte 9 autobuze electrice pentru care contractul a fost semnat în anul 2021. Astfel, în prezent, 77% din flota Tursib este prietenoasă cu mediul.” (Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu)

Pe scurt, despre noile autobuze:

Acestea sunt optimizate pentru persoanele cu dizabilități, având podea coborâtă pentru accesul facil și punând la dispoziție și locuri speciale pentru acestea. Ca dotări, autobuzele sunt echipate cu sistem de climatizare, de supraveghere video, oferă WiFi gratuit călătorilor și prize de încărcare prin USB pe fiecare rând de scaune. Din punct de vedere al capacității de transport, 29 dintre autobuze oferă 91 de locuri, restul de 11 având câte 158 de locuri pentru pasageri. 

IMPORTANT: Odată cu intrarea pe traseu a noilor autobuze, frecvența pe traseele principale la orele de vârf va creşte ȋn medie cu 3 minute, iar pe traseele secundare va creşte ȋn medie cu 5 minute.

Tehnică de vârf utilizată în modernizarea transportului public din Sibiu:

Este în curs de implementare un nou sistem de ticketing pe aceste autobuze, urmând să fie extins și pe celelalte autobuze în următoarea perioadă. Este vorba de un sistem smart, utilizat în premieră în România: pentru achiziția de bilete se vor utiliza carduri de călătoriecontactless. Validatoarele noi vor permite și validarea cu carduri bancare contactless, smart watch-uri și smart phone-uri, precum șivalidarea codurilor QR afișate de aplicația mobilă de ticketing sau tipărite pe bilete de hârtie. În prezent aceasta este combinația de tehnologii de validare cea mai avansată la nivel internațional.

Sibiul va fi astfel unul dintre puținele orașe din România care utilizează sistemul de tip account based ticketing, o tehnologie de ultimă oră, al cărui avantaj esențial este flexibilitatea de a utiliza orice suport pentru validare (carduri de transport contactless, carduri bancare contactless, smart watch, smart phone,  coduri QR). Acest lucru este posibil deoarece titlurile de călătorie achiziționate de călători sunt stocate în software-ul central, în conturile călătorilor.

!!! Pentru ca pasagerii să se obișnuiască cu noul sistem, acesta va funcționa în paralel cu cel vechi pentru o perioadă. 

Cum va funcționa sistemul de ticketing:

Biletele noi vor putea fi achiziționate de pe aparatele contactless din autobuze, cu card bancar. Biletul se va emite în acest caz în format complet digital, adică nu veți mai primi o chitanță. Verificarea de către inspectorii de trafic se va face cu un device special care, atunci când este apropiat de cardul bancar cu care s-a achiziționat biletul, va citi că există un bilet valabil emis. 

Menționăm că biletele se vor putea achiziționa în continuare și prin aplicația 24Pay. De asemenea, vor putea fi achiziționate și în format clasic, tipărit, de la punctele de vânzare Tursib, o măsură pentru cei care nu utilizează mijloacele electronice încă.

Biletele de tip vechi vor putea fi achiziționate în continuare de la automatele stradale, de la magazinele colaboratoare și de la punctele de vânzare Tursib / agenții și vor fi validate în autobuz pe validatoarele vechi, care vor rămâne în funcțiune pentru o perioadă, alături de cele noi.

Abonamentele achiziționate in cursul lunii aprilie pentru luna mai rămân valabile în luna mai 2022. Începând cu luna mai, suportul tip card al abonamentelor va fi înlocuit cu un nou model. Preschimbarea se va face gratuit pentru toți deținătorii, fără a afecta valabilitate abonamentelor încărcate pe carduri. Tursib va anunța procedura pentru înlocuirea acestora. 

O altă tehnică de vârf în transport public, implementată la Sibiu, este sistemul de management al flotei și informare a călătorilor. Concret, toate autobuzele sunt echipate cu sisteme GPS, ceea ce permite monitorizarea în timp real a acestora, pe trasee. Aceste date vot fi transmise în aplicația mobilă și către afișajele electronice, oferind astfel călătorilor posibilitatea de a vedea în timp real timpul de sosire în stație a autobuzului. De altfel, faptul că datele din sistemul de management al flotei vor fi integrate în aplicația mobilă și în soft-ul afișajelor din stațiile de autobuz este în sine o tehnologie de ultimă oră. 

Și nu ne oprim aici: 

➢ Este în curs instalarea de afișaje electronice în 30 de stații care vor anunța în timp real timpul de sosire în stație a autobuzelor. Din 1 mai vor fi funcționale deja 20 dintre acestea. În stațiile de la Gară, de la Casa Armatei și în cea de pe str. A. Șaguna, afișajele sunt deja montate pe stâlpi metalici dedicați. În restul locațiilor, acestea au fost amplasate provizoriu pe stâlpii stradali, urmând să fie mutate în următoarea perioadă pe stâlpi noi, în stații. 

➢ Se lucrează la o aplicație mobilă dedicată transportului public care va oferi călătorilor, direct pe telefonul mobil, informații despre timpul de sosire în stație a autobuzului, va permite configurarea rutelor și posibilitatea de a achiziționa electronic bilete și abonamente.

Și implementarea acestei aplicații reprezintă o premieră în România pentru că aceasta poate valida titlurile de călătorie direct de pe aparatul de pe care se cumpără. Odată cumpărat biletul cu cardul bancar, aplicația mobilă va afișa un cod QR corespunzătorcontului respectivului pasager. La citirea acestuia, validatorul va valida în mod automat titlul de călătorie cel mai avantajos pentru pasager. Această funcționalitate este posibilă tocmai datoritătehnologiei account based ticketing, menționată anterior.

O altă noutate tehnologică implementată la Sibiu este planificarea călătoriei prin intermediul aplicației mobile si a site-ului web al sistemului. Astfel, călătorul va fi informat despre posibilitățile de transport pe care le are între două puncte din oraș, precum și durata estimată a călătoriei și timpul de sosire în stație a autobuzului.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri