1.2 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Ziua Costumului Tradițional din România, la Muzeul Satului

Știri din Județ

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, organizează duminică, 8 mai 2022, o serie de activități organizate special de Ziua Costumului Tradițional din România, ediția a V-a.

La Gospodăria pastorală din Poiana Sibiului, monument expus în Muzeul în aer liber, va avea loc o prelegere despre evoluția costumului tradițional spre costum national. Gazdă va fi muzeograful Elena Găvan, care va prezenta publicului trei costume cu tipologie diferită, dar toate încadrate între sfârșitul secolului al XIX – lea și anii`30 ai secolului al XX- lea. Costumele respective sunt specifice Văii Hârtibaciului și Mărginimii Sibiului, iar dialogul + prezentarea vor începe de la ora 11.

Tot la ora 11.00 5 grupuri de doamne membre în șezători din Avrig, Maramureș, București, Dobrogea și Basarabia-Chișinău se vor strange la Biserica din Bezded, unde vor încânta audiența cu pricesne. Va fi, practic, Reunirea Șezătorilor din România

Programul Reunirii Șezătorilor din România în Ziua Costumului la Muzeul ASTRA va fi următorul: 

– ora 11 – Biserica din Bezded – cântare de pricesne

– după slujbă, deplasare la gospodăria din Călinești-Berbești (grupul din Maramureș este din Călinești)

– prezentarea zonei morilor de vânt și a gospodăriilor din Dobrogea, alături de membrele din Șezătoarea Dobrogea

Pe această cale, vă transmitem faptul că duminică, 8 mai 2022, de Ziua Costumului Tradițional din România, intrarea este gratuită în Muzeul ASTRA pentru vizitatorii îmbrăcați în costum popular complet (femei: ie, poale, șurț și cătrință/ foi, brâu, laibăr sau pieptar; bărbați: cămașă, cioareci sau ițari, brâu, laibăr sau pieptar, clop/ căciulă).

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri