12.4 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

Cantitate exorbitantă de combustibil vândută în municipiul Sibiu, într-o singură zi

Știri din Județ

Haideți să vă șochez! Azi dimineață, în timp ce mă deplasam spre birou, am rămas uimit de aglomerația de mașini de pe șoselele municipiului Sibiu (nu că ar fi o noutate). Lăsând la o parte mulțimea de mașini, care mai de care, pe bogăție, „mi s-a aprins un beculeț„.

M-am întrebat mirat, oare câți bani se învârt doar pe combustibil, în fiecare zi, la cele aproximativ 14 benzinării din municipiul Sibiu. Unele mai mari, situate în zone cu trafic , altele mai mici, dar cu clienți fideli. Toți ne plângem de bani, de salarii, de modul în care țara merge înainte, sau înapoi, cum ar zice unii. Dar totuși, parcăm până în buza magazinului, din comoditate, că doar avem mașină și e musai să o etalăm.

Câte tone zilnic? Nimeni nu vorbește oficial, trebuie să dai din coate în stânga și în dreapta ca să aflii ceva cantități, cu promisiunea protejării sursei, off-the-record, cum jurnaliștii serioși o mai numesc. Am aflat totuși, că vânzarea de combustibil la fiecare benzinărie din Sibiu variază între 10 și 24 de tone, iar într-o zi de weekend, se mai adaugă 2-3 tone.

Deci, pe surse, la benzinăriile de pe Șoseaua Alba Iulia din Sibiu se vând zilnic, per locație, undeva la 15 tone se combustibil. Câteva ajung și la 24 de tone zilnic și 26-27 de tone, într-o zi de weekend, adică cam 80% dintr-o cisternă.

Dacă luăm cea mai slăbuță benzinărie ca vânzare, de doar 10 tone, rezultă că sibienii și turiștii lasă peste 79.000 de lei, zilnic. Daca toți ar face plinul, vorbim de peste 1600 de mașini. Cum am aflat, tot pe surse, faptul că media de alimentare este de 100-150 de lei, vorbim de minim 3200 de clienți per benzinărie.

Acum, calculele generale și șocante. În municipiul Sibiu, se vând zilnic, minim 180 de tone de combustibil, adică aproximativ 1.440.000 lei (288.000 euro). Suma este calculată la o medie de 7.88 per litru, făcând abstracție de mașinile pe gaz. Și aici vorbim de o mulțime de taxiuri. Alte tone, alte calcule.

Dacă revenim la formula realizării plinului, vorbim de peste 28.000 de mașini iar dacă reluăm calculul cu media de alimentare, undeva la peste 70.000 de mașini.

Concluzia o trag din vorba unui sibian, ce era îmbrăcat sub medie, avea o mașină vai mama ei, însă tocmai ce și-a cumpărat un televizor OLED de 11.000 de lei. „Lasă domnule, au românii bani, dar le place să se plângă!”

Publicitate

2 COMENTARII

  1. desi interesante cifrele, articolul nu este decat o insiruire de cifre, din categoria “senzational” – menite sa atraga atentie cititorului lasandu-l, fara un context care sa dea o utilitate informatiei.

    Incepand de la titlu, clar click-bait, articolul nu reuseste sa plasese in “spatiu” acest asa-zis consum exorbitant – mai exact comparat cu ce anume? probabil cu perceptia subiectiva a autorului, care nu a catadicsit sa ne ofere o referinta de consum, macar pentru alt oras – Bucuresti, Cluj, Timisoara, poate chiar un oras vestic, incat sa devina clar ca intr-adevar Sibiul are un consum exorbitant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri