19.1 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

Nicu Ștefănuță: “banii murdari care îmbogățesc oligarhii nu au ce căuta în economia europeană” (CP)

Știri din Județ

Europarlamentarului Nicu Ștefănuță, a transmis un comunicat de presă cu privire la crearea primei agenții europene împotriva spălării banilor (AMLA).

Redăm mai jos textul integral:

Comisia pentru Bugete a Parlamentului European a votatraportul pentru crearea primei agenții europene împotriva spălării banilor.

 

Europarlamentarul USR Nicu Ștefănuță (Renew Europe), în calitate de raportor al grupului Renew Europe din partea Comisiei pentru Bugete, a introdus o serie de propuneri pentru noua agenție europeană împotriva spălării banilor, AMLA, care au trecut la vot cu o largă majoritate.

 

„Cu noua AMLA, UE se înarmează nu numai pentru a lupta mai bine împotriva mafiei spălării banilor, ci și pentru a seca finanțarea terorismului și pentru a pune mâna pe averile criminale ale oligarhilor” a declarat europarlamentarul sibianNicu Ștefănuță.

 

Pentru ca această nouă autoritate să fie eficientă, este nevoie de o cooperare strânsă cu autoritățile din statele membre. Spre exemplu, dacă vorbim de România, autoritatea națională competentă este Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONSPCB).

 

„Pe de-o parte, nu doar că cerem ca AMLA să aibă un buget solid, dar cerem și statelor să se asigure că autoritățile naționale au bugete, că acestea cooperează cu autoritatea europeană și că sunt eficiente. Însă, pentru că nu ne putem baza doar pe cuvinte, am introdus posibilitatea ca agenția europeană să poată să inspecteze pe teren activitatea reală a autorităților naționale. Foarte concret, viitoarea AMLA va putea face vizite pe teren în România, de exemplu, la ONSPCB, pentru a verifica felul în care autoritatea cooperează și respectă obligațiile referitoare la legislația europeană cu privire la spălarea de bani și finanțarea terorismului” a declarat Nicu Ștefănuță.

 

Iată principalele modificări propuse de europarlamentarul Nicu Ștefănuță:

 

1. Buget și personal suficient pentru ca AMLA să fie eficientă;

2. Obligația ca statele membre să se asigure că autoritățile naționale au resurse suficiente și echipamente necesare pentru a combate spălarea de bani;

3. Localizarea viitoarei agenții într-una din statele membre UEîn care nu există agenții europene;

4. Mecanisme care să evite conflictul de interese pentru directorii agenției și luarea în considerare a recomandărilor Ombudsmanului;

5. Posibilitatea ca agenția europeană să facă vizite pe teren pentru a verifica respectarea legislației europene de către autoritățile naționale în ceea ce privește lupta împotriva spălării banilor.

 

Spălarea banilor și finanțarea terorismului reprezintă o amenințare gravă la adresa integrității economiei și a sistemului financiar al UE, precum și la adresa securității cetățenilor europeni.

 

Europol a estimat că aproximativ 1% din produsul intern brut anual al UE este „detectat ca fiind implicat în activități financiare suspecte”. Aproximativ 140 de miliarde de euro anual sunt bani care provin din infracțiuni foarte grave care circulă nestingherit în economie.

 

Detectarea acestor mișcări financiare ale spălării banilor și a finanțării terorismului a fost, până acum, lăsată la latitudinea autorităților naționale și a cooperării dintre acestea. Recent, însă, toate cazurile majore de spălare a banilor raportate la nivelul UE au avut o dimensiune transfrontalieră. Motivul principal al creării acestei autorități noi la nivel european, care își va începe mandatul în 2025, este eșecul autorităților naționale din statele membre de a lupta eficient împotriva spălării banilor.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr încheie etapa la Miercurea Ciuc