19.1 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

Cum îi învățăm pe cei mici să recicleze

Știri din Județ

Reciclarea nu este doar o practică a adulților – și copiii pot fi implicați în protejarea planetei. Educarea lor de când sunt mici este importantă pentru ca obiceiurile bune să le intre în reflex pe tot parcursul vieții. Vorbim în continuare despre reciclare: ce anume înseamnă, de ce este necesară, câte tipuri există și ce reprezintă simbolurile de pe ambalaje?

Ce înseamnă reciclarea

Reciclarea reprezintă procesul prin care deșeurile sunt transformate în materiale și obiecte noi. Scopul său este de a refolosi materiale deja existente în loc să fie create unele noi, în scop sustenabil și economic.

În contextul reducerii cantității de deșeuri, reciclarea reprezintă penultima componentă a ierarhiei. Cei 5 R ai reducerii risipei sunt Refuse-Refuză, Reduce-Redu, Reuse-Refolosește, Recycle-Reciclează și Rot-(lasă să) putrezească.

Refuză se referă la lipsa consumului, astfel încât să nu existe un produs care să ajungă deșeu. Situațiile în care poți refuza includ cumpărăturile la supermarket, când ți se oferă o pungă de plastic sau ieșirile în oraș, când barmanul dorește să îți pună un pai în cocktail.

Redu este acțiunea de a nu mai utiliza atât de multe produse dăunătoare. Exemplele includ plasticul de unică folosință, anumite produse cosmetice, hârtiile pe care printezi documente, hainele de tip fast fashion sau mâncărurile semipreparate.

Refolosește înseamnă reutilizarea anumitor recipiente sau ambalaje. Acest lucru poate fi realizat în 2 moduri: fie continui să folosești un obiect în același scop pentru care a fost creat, fie îl reinventezi. În prima situație putem include un borcan care, odată golit, este spălat și utilizat pentru a depozita o altă dulceață, un alt sos etc. Cealaltă opțiune necesită puțină creativitate: gândește-te la anvelope care sunt transformate în taburete.

Reciclează ar trebui să fie acțiunea care are loc după ce au fost parcurși pașii anteriori. De la plastic, sticlă, hârtie și aluminiu până la baterii, textile sau chiar ulei, există numeroase materiale care pot fi reciclate.

Nu în ultimul rând, lasă să putrezească se referă la resturile organice. Acestea pot fi transformate în îngrășământ fie acasă, fie la centre de compost.

Pașii reciclării

1. Pregătirea deșeurilor

Reciclarea poate fi realizată doar dacă produsele nu sunt contaminate. De aceea, trebuie să te asiguri că ambalajele sunt curățate, dacă acest lucru este posibil. În caz contrar, întreg containerul va fi contaminat. Desigur, există și obiecte ce nu pot fi curățate, precum cutiile de pizza pătate de grăsime.

2. Colectarea deșeurilor

Există mai multe sisteme pentru colectarea obiectelor ce pot fi reciclate. Unele zone beneficiază de colectarea direct de la gospodării, unde mașini speciale ridică deșeurile, în general „la grămadă”; acestea urmează să fie sortate la centrul de reciclare. Colectarea selectivă se află la cealaltă extremă: materialele sunt sortate înainte de colectare și puse în tomberoane diferite. În cazul acesta, există zile diferite pentru colectare. Există, desigur, și stații de colectare fixe sau mobile, unde indivizii pot merge personal pentru a preda obiectele.

3. Sortarea deșeurilor

Odată ce acestea au fost colectate și livrate la centrul de reciclare, urmează sortarea pe tipul de material. Acest pas poate fi realizat în mai multe etape, în funcție de centrul respectiv. În unele țări, sortarea este realizată de oameni, în timp ce în altele se utilizează mașinării cu scaner spectroscopic.

4. Procesarea deșeurilor

Odată ce deșeurile au fost sortate corespunzător, pot fi prelucrate în obiecte noi. Materiale precum sticla și metalul pot fi reciclate la nesfârșit fără a-și pierde calitățile, în timp ce plasticul trebuie combinat cu material virgin înainte de a deveni un produs nou.

CITEȘTE MAI MULT

Articol susținut de ADI ECO SIBIU

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr încheie etapa la Miercurea Ciuc