11.1 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Spre o carieră de succes, barcienii de la specializarea “ Tehnician Veterinar” în vizită la Universitatea de Stiințe Agronomice și Medicină Veterinară București

Știri din Județ

La invitația oficială a doamnei conf. univ. dr IULIANA IONAȘCU -Prorector al UNIVESITĂȚII DE ȘTIINȚE AGRONOMICE ȘI MEDICINĂ VETERINARĂ BUCUREȘTI, elevii din clasele a XI-a și a-XII-a specializarea VETERINAR, din cadrul Colegiului Agricol ,,Daniil Popovici Barcianu” Sibiu, îndrumați de prof. SIMA ANA-MARIA CRISTINA, medic veterinar al Colegiului, au plecat vineri, 13 mai 2022, spre Bucureşti- etalonul MEDICINII VETERINARE al României. Acolo, elevii clasei a XI-a A şi-au desfăşurat efectiv orele de laborator, iar cei din a XII-a A practica de specialitate, în Clinicile veterinare din campusul Facultății de Medicină Veterinară și, mai ales, în cadrul SPITALULUI UNIVERSITAR DE URGENȚĂ ,,Prof. univ. Dr. ALIN BÎRȚOIU” – edificiu în care se desfășoară toate noutățile chirurgicale și de tratament inovativ ale părții clinice din medicina veterinară; în acest spital dotat la standarde internaționale, elevii prezenţi au luat parte şi la activitatea celor doi chirurgi invitați special, Dr. Luis H. Tello și Dr. Sergio Serrano, aici desfașurându-se frecvent intervenții cu participarea personalităților internaționale ale medicinii veterinare.

A fost o ocazie unică în care micii veterinari au putut lua contact cu standardele ridicate atât din punct de vedere al dotării Clinicilor, Spitalului, Bibliotecii, cât și la nivelul superior de activitate al profesioniștilor medicinii veterinare. Activitatea a fost una de proporții, deoarece în campus se desfășurau și ,,ZILELE FACULTĂȚII DE MEDICINĂ VETERINARĂ” la care participau personalitățile învățământului românesc: Prof.univ.dr. SORIN MIHAI CÎMPEANU-RECTOR -suspendat pe perioada exercitării funcției de Ministru al Educației și toate personalitățile Senatului USAMV București.

“Am fost așteptați și însoțiți, pe tot parcursul vizitei care s-a întins pe parcursul a șase ore, de către dna conf. univ. dr IULIANA IONAȘCU – Prorectorul USAMV și de către dna Prodecan a Facultății de Medicină Veterinară București- Dr. OANA-MĂRGĂRITA GHIMPEȚEANU, nelipsind de lângă noi nici grupul de studenți la medicină veterinară din anii terminali, care s-au lipit de colegii lor sibieni mai mici uimiți total de ceea ce vedeau acolo și de ospitalitatea şi bunătatea colegilor mai mari, viitorii medici veterinari. Toți profesorii cu care au luat contact sunt perfecționați în instituții internaționale de medicină veterinară ( S.U.A., Belgia, Turcia etc.)” – ne-a mărturisit prof. SIMA ANA-MARIA CRISTINA.

Elevii s-au integrat perfect într-o zi obișnuită de student la Medicină Veterinară: au început cu luarea mesei la o cantină adaptată la toate preferinţele culinare, apoi au vizitat Departamentul de Microbiologie şi Controlul și siguranța alimentelor. Au participat şi la o lecție interactivă în care s-au pus întrebări și s-au emis răspunsuri despre fabricarea brânzei de Sibiu, defectele conservelor și falsificarea mierii – o încântare totală a barcienilor în purtarea unui dialog cu specialiști ai medicinii veterinare.

Totodată, elevii au vizitat spitalul vechi unde se operează pe specialități ale sistemelor organismului animal, laboratorul de Anatomie care cuprinde exponate noi și perfect executate de asistenții acestei specialități. Impresionați de evidențierea structurilor celulare (Histologie-Microbiologie), elevii sibieni au văzut şi un complex de microscoape legat la microscopul profesorului, studenții-elevii putând vedea în același timp câmpul microscopic cu profesorul ce oferea explicațiile necesare.

SPITALUL UNIVERSITAR VETERINAR DE URGENȚĂ a fost cu adevărat spaţiul încântării veterinarilor sibieni, copiii intrând echipați cu echipamente aduse de la Sibiu, ceea ce a impresionat doctorii -studenții-asistenții de acolo de preocuparea acestora pentu sterilizare: s-a intrat în UPU, în sălile de diagnostic Tomograf, Radiologie, Anestezie, Chirurgie, în  spaţiul celor patru săli poziționate în pătrat, cu instrumentar steril şi având atașat un mic amfiteatru de șase scaune în care stăteau studenții pentru asistarea la operație, totul izolat și cu monitor. Au existat cazuri la urgență în care echipa de doctori, izolată de restul circuitului, s-a aflat în activitate, copiii putând vedea actul medical pe viu. În plus, boxele dotate la nivel internațional, cu încalzirea în pardoseală, aveau pacienți operați deja, în recuperare – osteosinteză la Ciobănesc Caucazian.

Elevii sibieni au mai vizitat şi BIBLIOTECA UNIVERSITARĂ ce cuprinde şi cărți de specialitate apărute recent, observând baza de date cu apariții internaționale de medicină veterinară. Dna bibliotecar a Colegiului Agricol sibian, DAVID RODICA, care a însoţit barcienii la Bucureşti, le-a precizat acestora că lucrările de licență și doctorat se puteau vizualiza la cerere în sala de lectură a Bibliotecii universitare, un loc în care personalul deosebit a fost extrem de deschis la orice întrebare adresată de către oaspeţii sibieni.

Sfârșitul vizitei a cuprins dialogul spumos și relaxant între copii și dna Prorector, conf. univ. dr IULIANA IONAȘCU, care a făcut cadou fiecărui elev câte un Atlas de chirurgie oftalmologică, foarte valoros, fiecare având o dedicație adaptată lui, dedicație desprinsă din povestea dintre cei doi: prorector-elev. Copiii au fost atât de impresionați de felul deosebit în care s-au purtat gazdele, de tot ceea ce au descoperit şi învăţat, de tot ceea ce au primit şi simţit în această vizită-laborator de specialitate, inedită, încât s-a lăsat cu lacrimi și dorința de a se întoarce ca viitori studenți la medicină veterinară în București.

Primii pași în urgențele veterinare sunt importanți. Cu cine îl faci pe primul…face diferența!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri