spot_img
9 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

Vernisajul expoziției  Meșteșuguri și meșteșugari, bresle din sudul Transilvaniei

Știri din Județ

Publicitate

Joi, 16 iunie, de la orele 13:00, la Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” din Făgăraş, va avea loc vernisajul expoziţiei  Meșteșuguri și meșteșugari, bresle din sudul Transilvaniei.

Curatori: dr. Raluca Maria Frîncu, dr. Constantin Băjenariu

Colaboratori: Chris Balthes, Călin Bobic, Răzvan Malanca, Cristina Mihu, Ramona Muntean, dr. Alexandru Munteanu,  dr. Raluca Maria Teodorescu, dr. Radu Teuceanu, Cristina Mihaela Rădulescu

Text oferit de curatorii expoziţiei:

Expoziția Meșteșuguri și meșteșugari, bresle din sudul Transilvaniei, organizată în parteneriat cu Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”,  aduce în prim plan modul de organizare a breslelor. Constituite în vederea reglementării producţiei, a desfacerii produselor, a procurării materiei prime, a înfiinţării de noi ateliere şi a combaterii concurenţei, acestea aveau şi obligaţii militare. Fiecare breaslă apăra un turn şi o porţiune din zidul de fortificaţii al oraşului, iar în timp de pace membrii ei prestau servicii de pază. Etapa premergătoare organizării meşteşugurilor în bresle coincide cu evoluţia localităților din sudul Transilvaniei, în interiorul cărora se desfășura o viaţă meşteşugărească şi comercială activă. Din anul 1376 datează primul regulament de organizare al breslelor din Sibiu, dar menţiunea că în acel an ele au fost „reînfiinţate” îndreptăţeşte ipoteza că aceste organizații meșteșugărești au apărut mai devreme. Prin intermediul obiectelor de identificare şi reprezentare – semne, sigilii, lăzi, urne de vot, convocatoare, obiecte cu semnul breslei – în cadrul expoziției este surprinsă organizarea şi viaţa internă a breslelor şi a frăţiilor de calfe.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?

Greseli de evitat in alegerea unei rochii de ocazie

EDITORIAL: Elevii sibieni olimpici și viitorul lor