5.1 C
Sibiu
joi, 18 aprilie, 2024

Raluca Turcan: Măsura 4.1.1, sprijin pentru mediul de afaceri (CP)

Știri din Județ

Deputatul PNL Raluca Turcan a transmis presei următorul comunicat de presă:

Investițiile și mediul de afaceri reprezintă priorități pentru PNL: la jumătatea acestei luni, Guvernul condus de premierul liberal Nicolae Ciucă a aprobat OUG pentru acordarea de granturi pentru întreprinderile mici și mijlocii, în valoare de 400 milioane euro, prin Programul Operațional Competitivitate, Măsura 4.1.1 – „Investiții în activități productive”. Aceasta se va face în două etape, astfel încât prima alocare este destinată refacerii capacităților de prestări servicii, iar a doua vizează investiții destinate retehnologizării pentru IMM-uri.

Raluca Turcan, deputat și președinte al PNL Sibiu: „Măsura 4.1.1, în forma sa actuală, vine după un dialog lung și constant al Guvernului cu mediul de afaceri și cred că poate avea un impact semnificativ asupra firmelor care au dovedit adaptabilitate și rentabilitate în vremurile dificile generate de pandemie. Este, alături de alte acțiuni de sprijin ale Guvernului Ciucă, un pas important în pregătirea unei redresări verzi, digitale și reziliente a economiei.”

Peste 400 milioane euro în granturi pentru mediul de afaceri, prin Măsura 4.1.1

Aceasta este împărțită în două paliere – primul are în vedere granturi pentru investiții necesare capacităților de prestare servicii, fondurile alocate fiind de 59,69 milioane de euro; în cazul său, valoarea granturilor poate varia între 50.000 euro și 200.000 euro, fără a depăși de cel mult cinci ori cifra de afaceri din anul 2019. De asemenea, cofinanțarea trebuie asigurată în măsură de 5% de către microîntreprinderi, 10% de către întreprinderile mici și 15% de către întreprinderile mijlocii. Aceste granturi pot fi contractate de către entitățile care își desfășoară activitatea în învățământ, sănătate și asistență socială și alte activități de servicii. Estimativ, Guvernul Ciucă va ajuta 1.200 de IMM-uri beneficiare din aceste categorii.

Cea de-a doua măsură, privitoare la granturi pentru investiții destinate retehnologizării, are fonduri alocate de 358,14 milioane euro. Valoarea granturilor este între 50.000 euro și 500.000 euro, cel mult de cinci ori cifra de afaceri din 2019. Cofinanțarea de către beneficiare va fi între 25% și 75%, în funcție de regiunea în care este realizată investiția. Granturile pot fi contractate de entități care își desfășoară activitatea în industria prelucrătoare (cu excepția celor de fabricare băuturi,tutun, a armamentului și muniției), construcții, comerț cu ridicata și amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, transport și depozitare, hoteluri și restaurante.Aproape 4.000 IMM-uri din aceste categorii vor fi beneficiare.

A fost lansat în consultare publică Ghidul Solicitantului pentru Măsura 4.1.1

Ghidul Solicitantului pentru Măsura 4.1.1 va rămâne în consultare publică până la data de 4 iulie 2022, putând fi accesat la această adresă: https://mfe.gov.ro/poc-ghidul-consolidat-aferent-actiunii-4-1-1-investitii-in-activitati-productive/

Apelul de proiecte se va deschide în data de 16 august 2022, iar entitățile care vor fi selectate vor semna contractele de finanțare în perioada 1 septembrie – 31 octombrie 2022. Proiectele pentru granturi vor fi depuse de către solicitanți prin platforma IMM Recover. 

„Investițiile sunt motorul creșterii economice. Guvernul României continuă să susțină economia prin politici de creștere şi scheme de ajutor de stat. Antreprenorii români, IMM-urile, marii investitori, transportatorii, distribuitorii şiinvestițiile publice în derulare sunt beneficiarii direcți ai acestui sprijin”, a declarat premierul liberal Nicolae Ciucă, în contextul tuturor măsurilor luate de către Guvern înspre susținerea mediului de afaceri și a investițiilor.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri