7.3 C
Sibiu
miercuri, 17 aprilie, 2024

Cod portocaliu de caniculă în județul Sibiu

Știri din Județ

Administrația Națională de Meteorologie anunță disconfort termic ridicat în toată România:

Interval de valabilitate: 30 iunie și 1 iulie Fenomene vizate: val de căldură și disconfort termic ridicat

În intervalul menționat valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.


COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 30 iunie și 1 iulie
Fenomene vizate: val de căldură persistent și disconfort termic accentuat Zone afectate: local Banat, Transilvania și Moldova


În zilele de joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), local în zonele joase din Banat, Transilvania și Moldova valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.


Notă: temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor înregistra pe arii restrânse și în restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborâte decât valorile extreme.
COD ROȘU
Fenomene vizate: temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat Interval de valabilitate: 30 iunie și 1 iulie
Zone afectate: județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud
Joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), în zonele joase din județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge și depăși recordurile absolute ale perioadei.

Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38…39 de grade în județele Arad, Bihor și Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor fi 36…37 de grade.

Pe parcursul nopților temperaturile se vor menține ridicate și doar în orele dimineților se vor înregistra valori în general de 20…24 de grade.

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN


Interval de valabilitate: 30 iunie, ora 14 – 30 iunie, ora 21 Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată


În cea mai mare parte a Moldovei, în nordul Dobrogei, estul Munteniei, precum și local în zona Carpaților Meridionali și Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (cu viteze de peste 55…70 km/h), descărcări electrice, averse torențiale și izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp.
În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.


COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 30 iunie și 1 iulie
Fenomene vizate: val de căldură persistent și disconfort termic accentuat Zone afectate: local Transilvania
În zilele de joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), local în zonele joase din Transilvania valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După- amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.
Notă: temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor înregistra pe arii restrânse și în restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborâte decât valorile extreme.


ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN
Interval de valabilitate: 30 iunie, ora 14 – 30 iunie, ora 21 Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
Local în zona Carpaților Meridionali și Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (cu viteze de peste 55…70 km/h), descărcări electrice, averse torențiale și izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp.
Către: Instituția Prefectului Alba, Sibiu, Mureș, Harghita, Brașov, Covasna; Inspectoratul pentru Situaţii de Urgență Alba, Sibiu, Mureș, Harghita, Brașov, Covasna; Administraţia Bazinală Olt, Mureș, Siret, Ialomița-Buzău și beneficiarii din zona afectată
În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

ROSU: Fenomene meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină,
ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) vor fi periculoase, cu un grad de intensitate foarte mare şi cu efecte dezastruoase.
PORTOCALIU: Fenomenele meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice,
grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) vor fi periculoase, cu un grad de intensitate mare.
GALBEN: Fenomenele meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină,
ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) vor fi temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată.
VERDE: Nu sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase.
Informările meteorologice se emit în cazul în care fenomenele meteorologice prognozate au potenţial de a deveni temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

SIBIU: Primăria bagă bani în stâlpi de informare