spot_img
7.2 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

Ciprian Ciocan, Fundația Comunitară Sibiu: „Avem nevoie de un spital nou. Noi, sibienii”

Știri din Județ

Publicitate

Ciprian Ciocan, directorul executiv al Fundației Comunitare Sibiu a lansat un apel la întreaga clasă politică a Sibiului să lase orgoliile la o parte și să contribuie la asigurarea finanțării noului Spital Județean Sibiu. Apelul său vine în contextul anunțului Ministerului Sănătății a criteriilor de eligibilitate pentru finanțarea construirii sau modernizării de spitale în România prin PNRR.

Redăm mai jos apelul lui Ciprian Ciocan, cunoscut mai ales pentru organizarea Maratonului Internațional Sibiu, către clasa politică și sibieni:

Avem nevoie de un spital nou. Noi, sibienii. Avem unul construit în secolul XIX, cârpit și petecit la nesfârșit cu anexe și containere, cu pereții plini de bacterii pe care nu le mai scoate nimeni nicodată de-acolo. Nu fiți nebuni, ne trebuie un spital nou construit după rigorile acestui secol, cu gândirea și tehnologia de azi. E spitalul nostru.

E șansa unei generații. Un oraș de dimensiunea Sibiului nu va putea nicodată din fonduri propri să facă o astfel de investiție, dacă o ratăm, rămânem cu secolul XIX.

După ce finanțarea din PNRR era ca și asigurată, Ministerul Sănătății a venit peste noapte cu criterii noi prin care spitalul nostru e scos de pe lista investițiilor eligibile. Nu putem lăsa asta să se întâmple fără o luptă.

Există un proiect tehnic foarte solid, făcut de proiectanți tineri și talentați. Există și un proiect politic, care a fost adesea criticat și întors pe toate părțile. Spitalul nu este al politicienilor și nici al partidelor, soluția va fi însă una politică. Spitalul deja are în spate ani de zile de muncă și investiții din banii județului, iar proiectul chiar arată bine, haideți să nu fim nebuni. Nu ne permitem ca o comunitate să aruncăm toate aceste investiții la gunoi doar pentru bucuria de a mai da o palmă unui adversar politic.

Am fugit ca dracul de tămâie de politică în ultimul an. După formarea marii coaliții de guvernare eu și mulți alții din generația noastră am căzut în adormirea resemnată a neputinței. N-am mai citit știrile, nu m-a mai interesat și nu am mai intrat în polemici. Am pierdut multe șanse anii aceștia, dar mi s-ar părea de cel mai mare absurd ca Sibiul să piardă șansa unui spital județean modern. Ține de o minimă decență să nu o ratăm și pe asta.

Fac aici un apel, cât pot eu de sincer, la rațiune și smerenie din partea celor care chiar pot face ceva. Vă rog să vă amintiți cu toții de ce ați ales meseria pe care o practicați și să vă gândiți cu cea mai mare onestitate la ce e bine pentru Sibiu pentru următorii 20 de ani. Faceți o pauză și un exercițiu de imaginație.

Tinerii bine pregătiți ai Sibiului pleacă în continuare la Viena, Munchen, București sau Cluj. Dacă nu reușim să ne depășim prejudecățile, orașul are șanse mari să rămână încremenit în aura unui succes de acum 10 ani.

Sibiul are un președinte, a avut 2 vicepremieri, miniștri, secretari de stat, are oameni de afaceri cu influență, consilieri, jurnaliști, ongiști, politicieni cu talent. Rupeți vă rog spirala vicioasă a ego-ului. Pe căi formale și informale. Cereți-vă scuze, ștergeți postările belicoase, dați mâna, faceți compromisurile, dați credit tuturor. Luptați-vă după.

Luptați pentru viitorul Sibiului. Public, pe Facebook, în ziare, în declarații, în sălile de ședință, la partid, la guvern, la parlament, la bere, la spriț, la cafea, unde se întâmplă magia. Treceți peste orgolii, dați mâna. Renunțați la mândrie, uitați de ce a fost, faceți ce e nevoie ca proiectul ăsta să nu mai fie al unui președinte sau al unui partid. Necesită muncă din fiecare parte, însă era o vreme când ne plăcea să ne lăudăm ca la Sibiu noi facem lucrurile altfel. No, le facem?!

Împrăștiați vorba, haideți să facem și noi un spital, până nu stinge ultimul lumina.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri