6.3 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

FOTO: Biserica Evanghelică din Hoghilag va fi restaurată parțial de voluntarii „Ambulanței pentru monumente”

Știri din Județ

Biserica Evanghelică din Hoghilag, clădire de cult menționată încă din 1446, va fi restaurată parțial și conservată de voluntarii „Ambulanței pentru monumente”. Echipa de voluntari a început, în aceste zile, un amplu proces de reparare și restaurare a acoperișului bisericii, astfel încât aceasta să poată intra în conservare până când va fi restaurată în totalitate. La fel ca și în cazul altor monumente salvate în Transilvania, specialiștii „Ambulanței” vor lucra benevol pentru a pune în siguranță obiectivul aflat în stare de degradare.  

Clădirea  se află chiar în zona centrală a Hoghilagului fiind un simbol al comunității. Biserica este, în prezent, în administrarea Primăriei Comunei Hoghilag, care încearcă să identifice fonduri pentru a o restaura în totalitate.

„Suntem onorați și bucuroși pentru că „Ambulanța pentru monumente” și prietenul nostru Eugen Vaida au decis să vină în comunitatea noastră și să ne ajute să salvăm biserica evanghelică, un simbol al Hoghilagului. Echipa voluntarilor „ambulanței” vor interveni pentru a face lucrările urgente de restaurare și conservare a bisericii, în special pentru a repara acoperișul deteriorat.

În paralel, administrația locală încearcă să găsească fondurile necesare pentru a restaura în totalitate biserica și pentru a o introduce în circuitul turistic al bisericilor evanghelice din Transilvania. Biserica evanghelică și turnul său impunător reprezintă un simbol al comunității noastre, iar în curtea acesteia se desfășoară, an de an, o parte a manifestărilor din cadrul Sărbătorii Tuberozelor”, a spus Nicolae Lazăr, primarul Comunei Hoghilag.

Proiectul „Ambulanța pentru monumente” a fost inițiat de către un grup de iubitori ai patrimoniului și este derulat de către Asociația Monumentum. Proiectul își propune să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare din Transilvania, până când acestea vor putea fi restaurate. Regula după care funcționează proiectul este simplă: acolo unde există cel puțin un sprijin pentru achiziționarea materialelor necesare intervenției, „ambulanța” și voluntarii se vor ocupa de punerea în siguranță a acelui obiectiv. Proiectul pilot a fost cofinanțat prin Administrația Fondului Cultural Național și este sprijinit de către Alteța Sa Regală Prințul de Wales si Anglo Romanian Trust for Traditional Architecture

Despre Biserica Evanghelică din Hoghilag

Biserica Evanghelică din Hoghilag este situată aproximativ în mijlocul localității, iar prima mențiune istorică a lăcașului datează din anul 1446. La 6 aprilie a acelui an s-a depus o petiție la Roma pentru a se aproba de către conducerea bisericii catolice vizitarea bisericii parohiale a Maicii Domnului din „Halwelagen (Hodwylag, Transilvanensis dioceza)-Hoghilag”. Este posibil ca biserica de astăzi să fi fost ridicată pe același loc în care se afla biserica închinată Fecioarei Maria. Din păcate, nu există manuscrise care să susțină această poziție.

În anii 1702 și 1724 clădirea a căzut pradă flăcărilor. În perioada slujirii preotului Johannes Jobi, de 38 de ani (1756-1794), s-au efectuat reparații importante nu numai la turn și casa parohială, ci și la clădirea bisericii: încă trei ferestre s-au făcut în ziduri – pentru că biserica era prea întunecată – pardoseala de la cor a fost ridicată, iar în fața ușilor de la intrare au fost construite holuri de lemn.

În 1801 acoperișul a fost complet renovat. În timpul unei inspecții bisericești efectuate în anul 1820, s-a hotărât extinderea clădirii. Așadar, în 1828 (preot era Michael Maetz) s-a început extinderea și reabilitarea bisericii, iar în 1834 lucrarea a fost finalizată în forma sa actuală. Rezultatul este o biserică elegantă, luminoasă, cu ferestre închise în unghi drept în partea de sus. Biserica are o lățime de aproximativ 8 metri și o lungime de 30 de metri, cu nava de 23 de metri și corul de 7 metri. Trei portaluri cu holuri din cărămidă duc în biserică. O ușă mai mică de ieșire este amplasată în corul de lângă standurile parohiei. Portalul principal este situat pe fața de vest, celelalte două aproximativ în mijlocul laturilor de nord și de sud ale clădirii.

În 1910 biserica a fost tencuită din nou. La 6 iulie 1923, un fulger a lovit frontonul peretelui și a provocat pagube însemnate. În anii care au urmat, preotul Michael Binder s-a preocupat de înlăturarea pagubelor și a încercat întotdeauna să mențină biserica și cetatea în bune condiții și să efectueze toate reparațiile necesare la timp. Reparații semnificative nu mai erau de realizat. În 1956, pe vremea preotului Michael Mosberger, s-a introdus curentul electric în biserică și în casa parohială. La toate lucrările, membrii vecinătății s-au implicat exemplar ca voluntari. Un ajutor însemnat, în conservarea clădirii bisericii și a cetății, s-a primit de la toți compatrioții noștri care emigrau sau erau deja în occident,  prin donarea de bani.

În 1990, aproape întreaga populație germană a emigrat din Hoghilag, astfel încât parohia a fost desființată. La 3 august 1990, preotul Johann Menning a ținut ultimul serviciu divin în Hoghilag. În prezent, biserica este administrată de administrația locală.

Orga din Hoghilag datează din anul 1819/20 și a fost făcută de Samuel Maetz din Biertan. Este alcătuită din 2 pârghii manuale, 1 pedală și 19 registre. După cum rezultă din însemnarea clopotarului Mathias Kloos, aceasta a fost demontată în primăvara anului 1830 și remontată în toamna aceluiași an, deoarece atunci biserica era renovată. Carcasa orgii era făcută în stilul clasic. În 1838 orga, altarul, vasul de botez și amvonul suspendat au fost aurite. Cu siguranță, înainte de acest instrument, a mai existat o orgă în partea de cor a sălii, potrivit însemnărilor din arhiva bisericii și în timpul preotului Johannes Jobi (1756-1794), a fost plasată spre peretele de vest. Despre soarta acesteia nu există nici un fel de informație. La 18 iulie 1918 tuburile de orgă au fost luate  pentru suma de 738,68 coroane, bani plătiți către comunitate. În anul 1931, în perioada preotului Michael Binder, orga a fost restaurată de către firma „L. Wegensteins Söhne” din Timișoara.

Tuburile și piesele de sunet luate în timpul războiului au fost înlocuite. În 1975, constructorul de orgă Hermann Binder a înzestrat-o cu  suflante electrice.

Această orgă a încântat sătenii din Hoghilag cu sunetul său frumos, până în 1990. Astăzi, orga din Hoghilag se află păstrată la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca.

(Extras din monografia „Hoghilag – acolo a fost casa mea”)

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri