10.3 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Expoziția „François Villon În traducerea lui Adrian Vasiliu. 21 de gravuri în lemn de Mircia Dumitrescu” la Iaşi

Știri din Județ

Muzeul Municipal Regina Maria din Iași, Muzeul Național Brukenthal și Biblioteca Central Universitară Carol I București, organizează expoziția François Villon, în traducerea lui Adrian Vasiliu.

Curatori: Dr. Alexandru Constantin Chituță, Alexandru Gorea

Locul de desfășurare: Muzeul Municipal Regina Maria Iași, str. Zmeu, nr. 3

Parteneri: Colecția av. George Șerban

Sponori: Şerban și Asociații, Societate civilă de avocați

Cu prieljul apariției volumului François Villon, Balade și alte poezii, în traducerea lui Adrian Vasiliu, acad. Mircia Dumitrescu a realizat 21 de gravuri în lemn pentru ilustrația volumului. Aceste gravuri vor fi expuse în cadrul expoziției cu aceleași nume. Noutatea expoziției este dată nu doar de tematică, cât și de expunerea lucrărilor de gravură alături de plăcile originale de lemn.

François Villon, acest extraordinar mare poet al Franței, s-a născut în anul 1431,  anul morții Ioanei d’Arc, a dispărut în neant la 8 ianuarie 1463,  când a fost obligat să plece din Paris, în exil, condamnat pentru o  faptă pe care nu o săvârșise.  În alte rânduri, pentru fapte cu adevărat imputabile, reușise să scape de pedeapsă! 

Este considerat primul poet modern al Franței. 

Până la el, poezia avea un caracter impersonal, limitată la subiecte generale, eroice, epice. Cu Villon, omul obișnuit, cu durerile și bucuriile sale, trece în prim-plan. Poetul cântă  propriile-i sentimente, punându-se în centrul atenției, se  lamentează, se laudă, se bucură, vorbește despre propriile decepții  în dragoste, se autoironizează sau chiar se autoincriminează  pentru faptele reprobabile pe care le săvârșește și pentru viața  mizeră pe care o duce. 

Rezultatul frământărilor sale îl găsim în cele două capodopere,  „Legatul sau Micul Testament” și „Marele Testament”, ultimul  fiind presărat cu celebrele balade, catrene, versete și rondeluri.  

Baladele în jargon și alte câteva frumoase balade, le găsim răspândite în diverse manuscrise.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri