29.2 C
Sibiu
duminică, 14 iulie, 2024

Un altfel de Messenger la Biblioteca Astra din Sibiu

Știri din Județ

Lansarea volumului „UN ALTFEL DE MESSENGER. Colecția de cărți poștale Horia Petra-Petrescu”, realizat de Bianca R. Karda, a adunat miercuri seară în Foaierul Bibliotecii ASTRA un numeros public, interesat de cultura începutului de secol XX, de modalitățile de comunicare și transmitere a informațiilor, dar și de personalitatea publicistului Horia Petra-Petrescu.

În deschiderea evenimentului, dl. Răzvan Pop, managerul bibliotecii publice sibiene, a evidențiat contribuția marilor personalități astriste în dezvoltarea culturală a românilor transilvăneni, menționând importanța demersurilor de cercetare ale bibliotecarilor și de aducere la lumină a patrimoniului și moșternirii culturale ale instituției.

În continuare, autoarea volumului a preluat rolul de mesager al colecționarului de ilustrate din diferite spații europene de la granița secolelor XIX și XX, transmițând publicului prezent emoțiile și gândurile exprimate de corespondenții lui Horia Petra-Petrescu – membri ai familiei, prieteni sau colegi. Cu mult umor și aplomb a lecturat câteva dintre textele scrise în urmă cu mai bine de un secol, cu o cerneală care a rămas intactă, parcă anume pentru ca aceste ilustrate să fie într-o bună zi descoperite. Cei prezenți au ascultat cu interes și amuzament impresiile consemnate într-un limbaj arhaic, presărat cu termeni împrumutați din germană și maghiară, specific românilor ardeleni dinaintea anului 1918.

Bibliotecar astrist dedicat, Bianca R. Karda a exemplificat informațiile prezentate, lecturând câteva dintre textele adresate colecționarului:

„17 August 1898 Sibiu – Băile Tușnad: Iubite Amice! Mircea Popescu a fost în Sibiu unde a stat două zile. În 10 august a venit să mă cerceteze (să mă caute n.a.), dar eu nu am fost acasă fiindcă m-am dus cu tata la Szeliste (Săliștea Sibiului n.a.) cu drumul de fer. (cu trenul n.a.)”

„August 1899 Băile Tușnad – Brașov: La revedere! Toate-s bune! Muciu Scevola (porecla lui Horia Petra-Petrescu în anii de liceu n.a.), trimete pecuniam! (bani n.a.) Se finesc! (se termină! n.a.)”

„Octombrie 1899 Târgu Mureș – Brașov: În această cazarmă mă voi prezenta în 4 noiembrie stil nou ca și capelan castrens (preot militar n.a.). Azi am spedat «silvaizul» (magiun, derivat din cuvântul maghiar «szilva» n.a.), nu mult, dar cu inimă bună l-am trimis.”

Volumul „UN ALTFEL DE MESSENGER. Colecția de cărți poștale Horia Petra-Petrescu”, de Bianca R. Karda va fi în curând disponibil pentru public în colecțiile de publicații ale Bibliotecii ASTRA Sibiu.

***

Activitățile desfășurate în cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu sunt posibile cu susținerea financiară a Consiliului Județean Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Un nou egal în Turcia pentru CSC Șelimbăr

CSC Șelimbăr va disputa un nou amical în Turcia