17.4 C
Sibiu
duminică, 08 septembrie, 2024

Diana Mureșan, consilier local USR Sibiu despre respingerea proiectului de sterilizare gratuită a animalelor fără pedigree cu stăpân

Știri din Județ

Consilierul local USR Sibiu, Diana Mureșan a transmis un comunicat de presă referitor la proiectul depus de USR, dar respins de Consiliul Local Sibiu pentru un program de sterilizare gratuită a animalelor fără pedigree cu stăpân:

Vă spun franc că nu sunt activistă pentru drepturile animalelor, nu mă emoționez imediat ce văd un pui de animal, dar îmi place să intervin și să dau ajutor atunci când este nevoie de el.

Colega mea de partid, Laura, cu care am lucrat la proiectul de HCL care propune un program de sterilizare gratuită a animalelor cu stăpân, fără pedigri și care a fost RESPINS azi în Consiliul Local Sibiu, mi-a propus deja de la începutul mandatului să înaintăm un astfel de proiect.

Nu am făcut-o mai repede pentru că am apreciat că situația a fost până recent ținută sub control de către Serviciul public de gestionare a câinilor fără stăpân și de către ONGurile care activează în domeniu. Între timp am aflat însă că ONGurile din domeniu se confruntă cu probleme financiare majore și că adopțiile animalelor au scăzut semnificativ.

Am propus proiectul pentru că am vrut să prevenim ca situația să scape de sub control și pentru că prin tratarea cauzelor și nu a consecințelor, putem chiar economisi bani publici. Costurile cu ridicarea, transportul, cazarea și hrana unui animal fără stăpân de către Serviciul public de gestionare a câinilor fără stăpân fiind de zeci de ori mai mari decât costul cu sterilizarea.

Principala cauză a apariției animalelor fără stăpân o constituie animalele cu stăpân nesterilizate. Proprietarii de animale le permit să se înmulțească necontrolat, abandonând apoi puii care devin animale fără stăpân.

Chiar dacă există o obligativitate legală pentru deținătorii de câini să îi sterilizeze, în realitate mulți nu fac asta, pentru că majoritatea stăpânilor de animalele au un nivel de trai sub mediu și poate nu au fost educați pe acest aspect.

Pentru un vârstnic cu o pensie mică, care are un animal care îi ține companie, 200, 300 de lei pentru o sterilizare nu e o sumă de care se lipsește foarte ușor.

Am învățat că pe orice subiect, proiect se pot aduce ușor argumente pro și contra și că dacă se dorește cele pro pot fi ușor ignorate. Sunt însă surprinsă când mi se spune că nu există cadru legal pentru implementarea unui astfel de proiect, când el de fapt există. Mai mult, există deja exemple de punere în practică, primăria capitalei desfășoară începând cu anul 2018 un astfel de program, anul acesta chiar propunându-și sterilizarea a 10.000 de câini și pisici cu stăpâni.

Am plătit în ultimele două săptămâni pentru sterilizarea a doi motani care hoinăresc pe strada mea, dar în semn de protest pentru că acest proiect nu a trecut voi face o donație către Animal Life pentru sterilizarea a încă unui animal, pentru că știu că ei, ani la rândul, au ajutat și au suplinit într-o măsură semnificativă administrația pe domeniul gestionării animalelor fără stapân. Merită susținuți, pentru că fac o treabă foarte necesară și bună!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Trenul periurban Sibiu, face un pas mare spre implementare

Premierul Marcel Ciolacu în vizită la Sibiu