0.2 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Invitație la expoziția „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”

Știri din Județ

Muzeul Național Brukenthal vă invită în perioada 7 decembrie 2022 – 29 ianuarie 2023 să vizitați expoziția „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” – deschisă în sala expoziții temporare, curtea II a Palatului Brukenthal, Piața Mare nr. 4, Sibiu. Expoziția prezintă o instalație video autobiografică a scriitorului și poetului Cosmin Perța.

Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte este o experiență imersivă care explorează ideea de trecere, transformare, evoluție și decadență, tradiție și ștergere aei, memorie și uitare prin intermediul istoriei poetice aunei familii. Revoltă, neputință și evoluție, doar pentru a perpetua ceva ce depășește orice cadru biologic sau cultural: capacitatea umană de a visa și de a proiecta viitoruri posibile. Conceptul este redat în montajul video bazat pe fotografii din albumul de familie ilustrând succesiunea generațiilor în familia Perța. Imaginile de arhivă se succed pe măsură ce poemul Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, este recitat de însuși autorul său, pe parcursul a 30 de minute în care avem să aflăm cum speranțele, năzuințele, destinele unor persoane se transmit practic din generație în generație, chiar dacă cu modificări de context.

COSMIN PERȚA (n. 1982, Maramureș) este un eseist, poet și prozator român. A absolvit Facultatea de Litere a Universității „Babeș – Bolyai” din Cluj-Napoca. Și-a continuat studiile de literatură la Universitatea din București cu un masterat în literatura contemporană, mai apoi obținând titlul de doctor cu o lucrare referitoare la literatura fantastică europeană. A publicat volume de eseuri, romane, povestiri și poezie. De-a lungul timpului a obținut unele dintre cele mai importante premii literare românești. Fragmente din opera sa poetică au fost traduse în 14 limbi, iar cel mai recent roman al său este în curs de traducere integrală în patru țări. A lucrat timp de 8 ani în presa culturală din Cluj și București, iar în ultimii 10 ani a înființat și a condus unele dintre cele mai apreciate și premiate colecții de literatură contemporană la editurile Tracus Arte și Editura Paralela 45.

Expoziția: Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte

Autor: Cosmin Perța 

Video: Veronica Ștefăneț și Artur Cojocaru

Imagini: arhiva familiei Perța

Traducere: Andrew Davidson-Novosivschei

Locul desfășurării: Paltul Brukenthal, Sala de expoziții temporare curtea a II-a.

Durata: 7.12- 29.01.2022

Curator: Ana Negoiță

Coordonator MNB: Alexandra Runcan

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș