18.1 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

Gheorghe-Adrian Cătană, senator AUR: Două statui cu destine diferite (CP)

Știri din Județ

Senatorul sibian, din partea AUR, Gheorghe-Adrian Cătană a transmis către mass media următorul comunicat de presă:

Statuia lui Gheorghe Lazăr din Piața Mare a municipiului Sibiu a fost mascată, zilele acestea, după niște panouri ridicate pentru organizarea Târgului de Crăciun. Gestul autorităților locale dovedește aroganță și lipsă de respect pentru un monument istoric ce omagiază o personalitate a națiunii române.

În acest timp, în partea opusă a Pieții Mari tronează, cu strălucire și atentă îngrijire, statuia baronului Samuel von Brukenthal, păzită din bani publici, zi și noapte, de polițiști locali. Aceasta a fost ridicată la dorința arzătoare a fostului primar al municipiului, Klaus Iohannis, care a și ținut să o dezvelească. Cu acel prilej, locatarul de la Cotroceni a spus că dorește „să lăsăm generațiilor viitoare o țară mai bogată și curată, o societate educată”.

Având în vedere obscura experiență didactică a lui Iohannis, m-aș fi așteptat ca măcar despre educație să știe, totuși, câte ceva, el și urmașii lui la conducerea orașului. Gheorghe Lazăr a fost un dascăl desăvârșit, deschizător de drumuri, fondator al învățământului în limba română. Probabil că de aici i se trage și lipsa de respect a edililor sibieni pentru memoria sa. Simbolic, statuia lui Gheorghe Lazăr privește de după panouri spre partea opusă a Pieții Mari, către splendoarea în care se scaldă baronul von Brukenthal.

Trebuie să spun că profanarea statuii lui Gheorghe Lazăr este nu doar imorală, ci și ilegală. Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, în articol 2, stipulează clar că „monumentele istorice fac parte integrantă din patrimoniul cultural național și sunt protejate de leg”. De asemenea, legea în ansamblul ei face referire, în mai multe locuri, la „protejarea” și „punerea în valoare” a monumentelor. 

Cer autorităților municipiului Sibiu să investigheze modul cum au fost eliberate autorizațiile pentru Târgul de Crăciun și să ia măsuri, de îndată, pentru punerea în valoare, cu bună cuviință, a statuii lui Gheorghe Lazăr. Eventual, polițiștii locali care îl păzesc pe Brukenthal, să-l protejeze și pe el.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr încheie etapa la Miercurea Ciuc