spot_img
8 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

Foto: Premieră națională la Sibiu – prima expoziție de covoare din Azerbaijan s-a deschis la Brukenthal

Știri din Județ

Publicitate

Joi, 22 decembrie 2022, Muzeul de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal a găzduit vernisajul expoziției Covoare azere-învățare prin artă. Expoziția este organizată de Muzeul Național Brukenthal în colaborare cu Muzeul Național al Covorului din Baku și Ambasada României în Azerbaijan cu prilejul aniversării a 30 de relații diplomatice România-Azerbaijan.


Expoziția prezintă diferite tipuri de covoare din sec. XIX-XX țesute în diferite regiuni ale Azerbaidjanului și păstrate în cadrul colecției Muzeului Național al Covorului din Azerbaidjan.

Covorul este o componentă a culturii azere și îndeplinește atât funcții utilitare, cât și estetice. Din vremuri vechi, populația locală a folosit pe scară largă covoare țesute plat și covoare cu noduri, din fire vopsite cu culori naturale. Azerii au țesut covoare pentru a decora pereții și pentru a acoperi podeaua în locuințe sau spre a le întrebuința în corturile lor. Ei au folosit aceste textile și pentru a croi haine, drapaje pe animalele de povară și ca desagi pentru transportare.

 

În cuvântul de deschidere, domnul Alexandru Constantin Chituță, manager interimar al Muzeului Național Brukenthal a subliniat faptul că: ”Este o onoare pentru noi, aici în centrul României, la Muzeul Național Brukenthal să găzduim prima expoziție de covoare azere realizată în România și adusă din capitala Azerbaijanului de la Baku. Este o expoziție organizată cu prilejul împlinirii a 30 de ani de relații diplomatice România – Azerbaijan și doresc să mulțumesc pentru implicarea continuă a Excelenței Sale, domnului ambasador Vasile Soare. Pe lângă aceste covoare extraordinare expuse aici, în acest spațiu al Muzeului de Artă Contemporană care a suferit în ultima vreme câteva lucrări administrative de stilizare și modernizare, avem din nou o premieră la Sibiu, la Muzeul Național Brukenthal și în România. Este prima expoziție care, pe lângă aceste covoareexpuse în premieră în România, are o parte cu modele ale covoarelor vechi realizate special pentru nevăzători. Atingându-le înțeleg ce modele sunt pe aceste covoare. Există etichete și texte de sală în alfabetul braille. În plus, într-o cameră alăturată avem un atelier de proiecte educative cu copii, unde cei mici vor înțelege și vor realiza mici covoare colorate. În prag de Sărbători avem un cadou pe care îl facem vizitatorilor și sibienilor. Mulțumesc pentru această colaborare domnului ambasador Vasile Soare și doamnei director Shirin Melikova de la Muzeul Național al Covorului din Baku. Sunt oameni extraordinari. Suntem prieteni iar colaborarea noastră va continua și în viitor cu un proiect de studiere, cercetare și publicare a colecției de covoare din Muzeul Brukenthal.”

În continuare, Excelența Sa, domnul ambasador Vasile Soare a afirmat: ”România și Azerbaijan au o relație de prietenie extraordinară. Și astăzi populația din această țară poartă un respect deosebit României. Țara noastră a fost prima care a recunoscut independența Azerbaijanului. Avem multe proiecte economice în derulare. Proiecte de mare anvergură nu doar pentru cele două țări cât pentru întreaga Europă. Așa cum știți luna aceasta a fost semnat la București, la Palatul Cotroceni un acord între 4 țări pentru aducerea din Azerbaijan, prin Marea Neagră, a curentului electric obținut prin eoliene. Legăturile de astăzi ale acestor două țări au și un pilon cultural. M-am bucurat că după câteva schimburi de acte cu Muzeul Național Brukenthal, evazive în vara acestui an, din toamnă de când mandatul de director a fost preluat de domnul Chituță lucrurile au mers neașteptat de bine. Mă bucur că este un început în viitoare proiecte culturale Sibiu-Baku.”

Directoarea Muzeului Național al Covorului din Baku, doamna dr. Shirin Melikova a afirmat: ”Muzeul Național al Covorului din Azerbaijan este unic în lume. Anul acesta a împlinit 55 de ani de la deschidere. Din colecția noastră am venit acum în România cu 15 covoare aparținând diferitelor regiuni. Există aici în expoziție și un covor cu simbolul dragonului, sunt covoare speciale din Karabakh, renumite în lume, aparținând perioadei Safavi și celor ulterioare  Gasimushagi și Malibayli. Reprezentarea dragonilor este foarte răspândită în arta popoarelor turcești. Conform credințelor antice, dragonul era considerat protectorul familiei. Sunt foarte încântată de această colaborare cu Muzeul Național Brukenthal și cu deschiderea acestei expoziții în România”

Au mai luat cuvântul domnul Tabriz Garayev, secretarul secund al Ambasadei Azerbaijanului în România și domnul dr. Alexandru Sonoc.

Evenimentul s-a bucurat de un recital de chitară susținut de prof. Raul Guțu și elevii Kovacs Flaviu, Bălușel Paul și MarcociLucas de la Liceul de Artă din Sibiu și un recital la nai susținut de Damșa Petru și Florin Radu Ștefan la chitară veniți din Maramureș.

Expoziția prezintă și covoare de mici dimensiuni țesute cu aplicarea diferitelor tehnici în Departamentul de Tehnologie Tradițională al Muzeului din Baku pentru persoanele cu deficiență de vedere. Cu ocazia vernisajului, organizatorii au oferit (mai ales copiilor de 5-12 ani) posibilitatea participării la un workshop de țesut covoare.

Invitații Muzeului din Baku au primit din partea Muzeului Național Brukenthal diplome de excelență și medalia Brukenthal 300 iar oaspeții din Baku au donat diferite cărți și un covoraș pentru colecția Muzeului sibian.

Expoziția va putea fi vizitată până în data de 31 ianuarie 2022.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri