18.1 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

EDITORIAL: Hai, afară, la zăpadă!

Știri din Județ

Agitație mare pe internet datorită căderilor mari de zăpadă din ultimele 24 de ore. După o iarnă uscată, ultimele zile au adus și gheață și zăpadă la Sibiu. Copiii sunt în al nouălea cer, iar unii șoferi spumegă de furie. Vina se dă, tradițional, pe autorități și firmele care se ocupă de deszăpezire. Dar realitatea este că am cam uitat ce înseamnă iarna și ne-am domnit de când stăm mai mult butonând pe telefon pe Facebook.

Ultima zăpadă căzută asupra Sibiului a panicat pe mulți internauți. Unii dintre ei, șoferi, au aruncat vina pe autorități că nu au deszăpezit orașul, județul și autostrada instant. Deși, un om rațional a văzut că seara și noaptea trecută a nins foarte mult, cu viscol, ceea ce a făcut deszăpezirea greoaie. S-a lucrat toată noapte la foc continuu și utilajele lucrează și astăzi. Pe măsură ce ninsoare a slăbit, efectele lucrărilor de curățare în trafic se văd rapid. Pe străzile principale mai întâi, apoi pe restul, treptat.

Cine crede că în Germania sau în SUA la orice ninsoare mare, drumurile sunt curățate instant, probabil că vorbește fără să știe. Și acolo se închid drumuri, se curăță treptat, în funcție de vreme. Primăria Sibiu face mereu apel, iernile, la oameni să curețe trotuarele. Unii o fac, alții nici nu știu cum arată o lopată pentru zăpadă.

Este foarte ușor să arunci vina pe autorități când ai derapat cu mașina în trafic. Dar uiți că nu ai cauciuciuri de iarnă sau ai unele uzate. Ori circuli cu viteză mare, deși drumul nu o permite, datorită condițiilor meteo.

Acum vreo săptămână, când a fost prima ninsoare la Sibiu, agitația de dimineață a fost mare. Dar în câteva ore, drumurile erau curățate. La fel este și acum. Minuni nu se pot întâmpla. Este doar nevoie de atenție și răbdare. Prea ne-am obișnuit să avem totul de-a gata fără să facem nimic.

Majoritatea internauților probabil nu au trăit prea multe ierni cu zăpadă. Multă zăpadă. Unii dintre noi, își amintesc Sibiul acoperit cu zăpadă multe luni pe ani. Cu nămeți de zăpadă, nu 5-10 cm! Unii, mai în vârstă, își amintesc cum mergeau la fabrici și făceau dimineața pe jos cărare, pentru că nu circulau autobuzele și autoritățile din comunism nu curățau drumurile decât foarte târziu și doar cele principale.

Dar în lejeritatea comunicării internetului de astăzi și a lenei generale care pune stăpânire tot mai mult pe noile generații, o zăpadă mai mare reprezintă un fiasco al autorităților. Nicidecum bucuria iernii și responsabilitatea fiecăruia de a contribui cu forțe proprii la deszăpezirea comunității. Placa „noi plătim taxe” a devenit ca un disc zgâriat și pariez că mulți dintre comentatori nu au proprietăți în Sibiu, deci nu plătesc taxe aici, dar folosesc infrastructura orașului.

Hai, afară, la zăpadă!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri