spot_img
7.2 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

ISU Sibiu: Incendiu este când suni la 112, altfel nu există

Știri din Județ

Publicitate

Zilele trecute mai mulți sibieni au sesizat un fum înalt, dens, negru venind dinspre Șura Mică. Oamenii au sesizat presa. Conform reprezentanților ISU Sibiu nu au fost intervenții de incendiu în zonă. Deducem că nu au fost apeluri la 112. Totuși, fiind plin sezon al incendiilor de vegetație și al incendiilor de locuințe, se pare, am încercat să aflăm de ce nu se merge la astfel de sesizări.


Reprezentanta ISU Sibiu, Adreea Ștefan ne-a declarat că dacă nu există sesizare la 112, nu există nici intervenție a pompierilor. De asemenea, faptul că se vede un fum negru, nu înseamnă că este un incendiu, neapărat.

Am întrebat specialiști ISU din teren și ne-au spus că diferența între incendiu de vegetație și arderi de vegetație este controlul. „Când oamenii dau foc la miriște, supravegheat și totul merge bine, nu ne anunță. Când le scapă focul de sub control, unii ne anunță, dar mulți fug și suntem anunțați târziu de alții” ne-a spus un lucrător ISU Sibiu din teren, care a dorit să rămână anonim.

Conform datelor oficiale ISU Sibiu, în ultimele 3 zile, aceștia au avut intervenții în trei localități din județ la incendii de vegetație. Cel mai mare a fost marți, 28 martie, la Sibiu unde au ars 10.000 de metri pătrați. Celelalte intervenții au fost mai mici, la Săliște au ars marți 350 mp, iar la Bradu au ars joi 1300 mp de vegetație.

Satelitul spune altceva

În era digitală și cu acces public la sateliți, situația în județul Sibiu în ultimele zile, la incendii de vegetație arată altfel. Conform siteului Zoom Earth care oferă și imagini ale incendiilor din satelit, punctele roșii, radiante de căldură, din județ, din aceleași trei zile raportate de ISU Sibiu, sunt mult mai multe. Altfel spus posibilele incendii de vegetație au fost mai multe decât cele la care au intervenit pompierii.

După cum se vede în imaginile capturate, sursele de căldură, care arată potențiale incendii de vegetație, sunt mai multe. Mai ales că acestea stagnează ore în șir, specific arderilor de vegetație. Dar ele nu apar în raportările ISU Sibiu.

În cazul fumului dens și negru raportat de cititori (foto jos), am investigat, ca jurnaliști, situația și am ajuns la un teren privat unde se ardea ceva. Arderile păreau de la distanță de plastice. Aceste tipuri de arderi de materiale cu conținut de plastic se întâmplă periodic în zone limitrofe Sibiului. Fumul negru este vizibil seara, uneori și mirosul, noaptea. Totuși, intervențiile ISU sau ale altor instituții ca Garda de Mediu sunt minime spre deloc în aceste situații. Pentru că nu sunt apeluri la 112, care să sesizeze potențialul incendiu sau poluare.

Fumul negru s-a ridicat joi peste 6 ore dinspre Șura Mică.

Legea permite arderea controlată, dar aprobată

Legislația permite arderea vegetației uscate, controlat, pe câmpuri. Este o practică veche în agricultură. Dar, aceasta trebuie aprobată, în prealabil.

„Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2007. Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) sau persoana desemnată în acest sens.” se arată pe paginile de internet ISU.

Autorizațiile fiind date de primării și nu de ISU, situația este greu de controlat. Este complicat de aflat dacă arderile ce apar pe sateliți sau sunt văzute de oameni, chiar au fost și autorizate în prealabil de primării. Nici ISU nu poate controla asta în timp real, ci doar prin controale tematice sau țintite la cazuri anume. Dar care se fac după producerea evenimentelor.

Trebuie precizat că legea nu permite arderea maselor plastice, hainelor etc. Doar a vegetației uscate, controlat, cu autorizație.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri