spot_img
15.2 C
Sibiu
miercuri, 24 aprilie, 2024
spot_img

Guvernul a plafonat prețurile RCA pentru 6 luni

Știri din Județ

Publicitate

Prețurile polițelor RCA vor fi plafonate pentru următoarele 6 luni la nivelul celor din 28 februarie, a decis Guvernul, după două amânări.

Standul de Asigurari PRESTIGE INSURANCE din incita Shopping City (mai precis, de pe Galeria Centrului Comercial Auchan, Șelimbăr) oferă clienților, sevicii de consultanță și intermediere în asigurari RCA, și nu numai, la cele mai înalte standarde.

Noile tarife vor fi aplicate de săptămâna viitoare, spun autoritățile, care vor astfel să calmeze situatia după ieșirea de pe piață a Euroins, cel mai mare vânzător de asigurări obligatorii auto. 

Plafonarea, care nu va aduce prețuri mai mici pentru toți șoferii, vine și cu condiția modificării legilor, pentru a fi evitate în viitor noi falimente.

La propunerea Autorității de Supraveghere Financiară, tarifele practicate de fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie, anul acesta, vor fi aplicate vreme de 6 luni de acum înainte.

Noile reguli fac ca majoritatea șoferilor să plătească mai puțin față de acum. Câțiva vor achita mai mult, recunosc oficialii.

Valentin Ionescu, director în cadrul ASF: ”Într-adevăr, pot fi segmente în care tarifele pot fi în jurul tarifelor de referință sau poate ceva mai mari, dar acele segmente sunt mai puține ca număr. Depinde de bonus malus, de cilindru, de vârstă. În orașele mari tarifele sunt cele mai mari datorită riscurilor și a frecvenței daunelor”.

Până la aprobarea proiectului, tariful de referință a ajuns să fie în medie cu 12% mai mare față de primele din februarie. Cea mai mare diferență, de peste 60%, era pentru cei care conduc mașini puternice, de peste 2500 cmc, și au până în 30 de ani.Al patrulea eșec pe piața RCA, după Astra, Carpatica și City Insurance

Potrivit ASF, toate firmele de asigurari vor calcula și trimite către clienți noile tarife la nivelul B0, adică nivelul de bază pentru orice asigurare nouă. Ulterior, șoferul va primi bonus sau va fi penalizat în funcție de vechime și de istoricul de daune.

Laura Culiță: ”Totodată, perioada în care un service oferă mașină la schimb pentru cea care este în reparații nu poate fi mai mare de 30 de zile. Perioada poate fi prelungită doar în baza acceptului asigurătorului. Costurile sunt acoperite în acest caz tot de polița RCA, dar limitate la mediile practicate de firmele care închiriază mașini. Noile reguli aduc și o plafonare a comisioanelor brokerilor, la cel mult 8% din valoarea primei de asigurare”. 

Decizia de plafonare vine după ce ASF a cerut falimentul celui mai mare vânzător de polițe auto obligatorii – Euroins. Este al patrulea eșec pe piața RCA, după Astra, Carpatica și City Insurance. 

Nicolae Ciucă, prim-ministru: ”ASF, împreună cu Consiliul Concurenței și ceilalți actori din piața asigurărilor, trebuie să aibă un dialog onest și foarte clar despre modificările legislative care trebuie realizate”.

Noile reguli intră în vigoare în termen de 5 zile de la publicarea hotărârii de guvern în Monitorul Oficial, adică cel mai probabil de săptămâna viitoare.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Greseli de evitat in alegerea unei rochii de ocazie

EDITORIAL: Elevii sibieni olimpici și viitorul lor

LOAMNEȘ: Investiții masive în școli

Rășinariul are capelă mortuară la standarde