6.3 C
Sibiu
sâmbătă, 21 septembrie, 2024

Serviciul de Probațiune rămâne în grevă generală

Știri din Județ

Invitație eternă la dialog, după 9 zile consecutive de grevă generală, soluționată cu un eșec și o lipsă de soluții din partea Ministerului Justiței și a Direcției Naționale de Probațiune


După multiple reveniri, pe parcursul a 9 zile de grevă generală, Ministerul Justiției a invitat în audiență Sindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune, membru al Blocului Naţional Sindical.

La întâlnirea din 15 mai 2023, la Ministerul Justiției, Sindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probațiune i-a solicitat domnului Cătălin Predoiu comunicarea unor soluții concrete, pentru soluționarea discriminării aplicate sistemului de probațiune din România.

Deși au fost solicitate soluții asumate printr-un demers administrativ imediat, care să constituie o garanție pentru sistemul de probațiune că această ocazie de dialog instituțional nu reprezintă o nouă tergiversare a rezolvării problemei cronice a inechității și discriminării care impactează drepturile salariale ale personalului de probațiune, finalul a constat, din nou, în eterne promisiuni incerte.

Ministrul Justiției, domnul Cătălin Predoiu, a transmis că este în căutarea unor soluții juridice bine întemeiate,pentru emiterea normelor juridice privind aplicarea valorii sectoriale de referință, VRS 605, 225 lei personalului de probațiune și altor categorii de personal aflate sub incidența competenței Ministerului Justiției ca ordonator principal de credite.

Ministrul Justiției nu a dorit să discute legalitatea recentelor ordine ale președinților Înaltei Curți de Casație și Justiție și Consiliului Superior al Magistraturii, precum și al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la salarizarea personalului din subordine.

Domnul Cătălin Predoiu apreciază că, în calitate de ministru al Justiției, emiterea unui OMJ pentru aplicarea valorii sectoriale de referință VRS 605, 225 lei ar putea fi considerat abuz în serviciu, afirmând că, printr-o hotărâre judecătorească și apoi prin acte administrative de egalizare ar ajunge practic la aplicarea unei alte legi de salarizare decât cea în vigoare.

În comunicatul Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 45/02.05.2023 se precizează faptul că toate instituțiile ce reprezintă majoritatea ordonatorilor principali de credite din sistemul de Justiție (Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție) au emis, în lunile martie și aprilie 2023, ordine ce ”vizează uniformizarea regulilor de salarizare la nivelul persoanelor aflate în aceeași situație juridică (grad profesional, gradație, condiții de vechime), din cadrul familiei ocupaționale Justiție, prin aplicarea aceleiași valori sectoriale de referință, VRS 605, 225 lei … motiv pentru care toate entitățile cu atribuții vizând plata acestor drepturi trebuie să facă toate demersurile pentru punerea în executare…”.

Acești 3 mari ordonatori principali de credite din sistemul de justiție invocă faptul că dreptul la calculul salariilor prin raportare la VRS 605,225 lei exista în patrimoniul personalului din justiție în baza legislației anterioare intrării în vigoare a Legii cadru nr.

Pagina 1 din 2

153/2017, astfel încât se impunea a fi menținut în continuare, în temeiul dispozițiilor art 38 al. 2 lit a din legea susmenționată.

Faptul că întreg sistemul de justiție se bucură, în prezent, de recunoașterea și punerea în plată a modului de calcul al salariilor în baza unei valori sectoriale de referință de 605,225 lei se datorează dreptului câștigat în instanțe, retroactiv, de către unii dintre consilierii de probațiune, în ale căror sentințe se menționează că dreptul curge de la 01.08.2016.

OUG 20/2016 a introdus în familia ocupațională Justiție o nouă valoare de referință sectorială (VRS 605, 225 lei ) limitat numai la o singură clasă din familia ocupațională Justiție, respectiv personalul de probațiune (consilieri și inspectori de probațiune). Ulterior, prin Decizia Curții Constituționale nr. 794/2016 s-a stabilit că acest nou VRS 605, 225 lei trebuie să se aplice întregii familii ocupaționale Justiție.

Deși consilierii de probațiune au fost prima categorie profesională care a câștigat acest drept prin numeroase sentințe definitive, a rămas, prin artificii administrative ale structurilor centrale, singura care nu beneficiază de acest drept, fiind plafonată, prin Legea cadru 153/2017, la calculul salariilor în baza unui VRS de 347,109 lei pentru personalul de probațiune intrat în sistem începând cu anul 2017 și a unui VRS de 291, 98 lei pentru personalul de probațiune cu o vechime mai mare, fiind o categorie profesională căruia i se aplică, în continuare, această plafonare, deși a intrat în posesia dreptului la VRS 605,225 lei încă din anul 2016, cu mult înainte de Legea cadru 153/2017.

Până la finalul anului 2022, Ministerul Justiției a fost ordonator principal de credite pentru cheltuielile salariale ale tuturor instanțelor judecătorești. În această calitate, domnul Cătălin Predoiu a emis Ordinul Ministrului Justiției – OMJ 6245/30.12.2021, prin care a decis calcularea drepturilor salariale ale judecătorilor din cadrul judecătoriilor, tribunalelor specializate și ale curților de apel, precum și ale asistenților judiciari.

Deși se cuvenea ca, în baza aceluiași raționament, ministrul Justiției să emită un ordin similar pentru categoria personalului de probațiune, având în vedere că, din punct de vedere cronologic, aceasta a fost prima categorie din familia Justiție care a câștigat dreptul la VRS 605,225 lei, domnul Cătălin Predoiu nu a făcut-o până în prezent și refuză în continuare, sub rezerva limitelor legalității acestui demers.

Având în vedere că, în urma unui lung șir de proteste și demersuri, la întâlnirea din 15 mai 2023 cu domnul Cătălin Predoiu, nu s-a ajuns la identificarea unei soluții și pentru sistemul de probațiune, iar ministrul Justiției nu contestă public legalitatea ordinelor emise de președinții Înaltei Curți de Casație și Justiție, al Consiliul Superior al Magistraturii și al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Sindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probațiune solicită emiterea urgentă a normelor juridice pentru sistemul de probațiune, care să pună punct tratamentului diferențiat în familia ocupațională Justiție și discriminării sistemului de probațiune, discrimări care trenează de peste 5 ani.

Până la soluționarea solicitării, sistemul de probațiune va rămâne în grevă generală, în baza prevederilor legale asigurând doar activitățile urgente, în mod limitativ.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș a obținut a patra victorie în campionat

EDITORIAL: Brățara, dacii și hienele

Incendiu puternic la un restaurant din Mediaș